آرترودز یا خشک کردن مفصل: مزایا، عوارض و بهبودی پس از عمل فیوژن

آرترودز یا خشک کردن مفصل

آرترودز (همجوشی مفصل) به عمل جراحی گفته می‌شود که در آن دو استخوان تبدیل به یک مفصل واحد می‌شوند. در این عمل، جراح ارتوپدی به صورت دستی مفصل آسیب دیده را صاف می‌کند، غضروف‌ها را برداشت کرده و سپس استخوان را ثابت می‌کند تا استخوان‌ها با یکدیگر جوش بخورند و بهبود یابند.

بیمارانی که نیاز به عمل جراحی آرترودز یا همجوشی مفصل دارند، افرادی هستند که با درد شدیدی روبرو هستند و این وضعیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار داده است. این عمل جراحی زمانی انجام می‌شود که درمان‌های دارویی ضد درد، فیزیوتراپی، یا استفاده از آتل درمانی دیگر نتیجه‌ای نداشته باشد و کیفیت زندگی فرد به شدت محدود شده باشد. عمل جراحی آرترودز ارزش از دست دادن حرکت را دارد زیرا به طور قابل توجهی در بهبود تسکین درد مؤثر است و به طور کلی بازگشت عملکرد طبیعی و زندگی فرد را فراهم می‌کند. موفقیت عمل همجوشی مفصلی به وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. عوامل خطر مانند دیابت، مصرف دخانیات، استفاده از استروئیدها و هرگونه مشکلات نقص ایمنی ممکن است خطر عوارض مانند عفونت یا عدم پیوند را افزایش دهند. با این حال، جراح ارتوپدی درباره خطرات و مزایای این عمل جراحی برای هر فرد، به صورت خصوصی با او مشورت خواهد کرد.

فیزیوتراپی یکی از اصلی‌ترین قسمت درمان پس از هرگونه جراحی به ویژه عمل آرترودز یا خشک کردن مفصل می‌باشد. از اهداف اصلی فیزیوتراپی، کاهش درد بیمار و تقویت عضلات به دلیل کاهش یافتن میزان تحرک بعد از عمل است. متخصصین فیزیو تراپی در کلینیک امید، به مراجعه کنندگان خود هر گونه مراقبت‌های لازم، حرکات اصلاحی موثر برای تقویت مفاصل و بهبود دامنه‌ی حرکتی و نحوه‌ی صحیح انجام دادن کار و فعالیت‌های روزمره بعد از جراحی افیوژن(آرترودز) را آموزش می‌دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره­‌ی مراقبت‌های بعد از آرترودز یا خشک کردن مفصل و یا رزرو نوبت در این مرکز با شماره تلفن­ 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

 دلایل نیاز به عمل جراحی آرترودز 


دلایل نیاز به عمل جراحی آرترودز

دلایل احساس درد بی‌وقفه که با عمل آرترودز برطرف می‌شوند، شامل آرتروز، آرتریت روماتوئید، آسیب‌های ضربه‌ای و شکستگی که منجر به اختلال در عملکرد صحیح مفصل می‌شود، است. این عمل جراحی معمولاً در مفاصل پا، مچ پا، ستون فقرات و دست انجام می‌شود که در اثر آرتروز تروماتیک دچار آسیب‌ دیدگی شدید شده‌اند. در گذشته عمل‌های جراحی آرترودز مفصل ران و زانو نیز به طور منظم روی تعداد زیادی از بیماران انجام می‌شد. با این حال با موفقیت چشمگیر حاصل از اختراع مفاصل مصنوعی زانو و ران، جامعه پزشکی دیگر از روش آرترودز در این مفاصل بزرگ به عنوان یک درمان اولیه پشتیبانی نمی‌کند. در عوض مفاصل آسیب دیده با یک مفصل ساخته شده از یک ماده مصنوعی جایگزین می‌شوند.

آماده شدن برای عمل آرترودز (خشک کردن مفصل)


هنگام آماده شدن برای عمل جراحی، پزشک شما لیستی از دستورالعمل‌ها را به منظور اطمینان از موفقیت آمیز بودن عمل جراحی به شما ارائه می‌کند. این دستورالعمل‌ها عبارتند از:

  • مصرف داروهایی مانند داروهای رقیق کننده خون را طبق دستور پزشک، یک هفته یا بیشتر قبل از عمل قطع کنید.
  • در صورت مصرف هرگونه دارو یا مکمل، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
  • فضای منزل خود را به نحوی آماده کنید که برای حرکت با ویلچر، واکر یا عصا آماده باشد.
  • با یک نفر هماهنگ کنید تا پس از عمل جراحی شما را به خانه برساند.
  • پس از نیمه شب روز قبل از عمل جراحی، چیزی نخورید و چیزی ننوشید.

عمل جراحی آرترودز چگونه انجام می‌شود؟


روش‌های مختلفی برای انجام عمل جراحی آرترودز وجود دارد و روش انتخاب شده به عوامل مختلفی از جمله سلامت عمومی بیمار، نظر جراح درباره اینکه کدام روش بهترین است و وضعیت مفصل خاص آسیب‌دیده، بستگی دارد.

در یکی از روش‌های جراحی، عمل از طریق استفاده از یک پیوند استخوانی کامل می‌شود. به طور کلی دو نوع پیوند استخوانی وجود دارد: در نوع اول پیوند استخوان از بخش دیگری از بدن خود بیمار برداشته می‌شود. به این عمل آتوگرافت گفته می‌شود. در نوع دوم، پیوند استخوانی از یک بافت استخوانی اهداکننده یا بافت مصنوعی ترکیبی ساختگی تامین می‌شود و این نوع از پیوند، به اصطلاح فنی آلوگرافت نامیده می‌شود.

مزایا و معایب عمل جراحی آرترودز


اگرچه پس از عمل جراحی همجوشی مفصل، حرکت مفصل به طور کامل از بین می‌رود اما مفصلی که جوش خورده باشد، دیگر دردناک نیست و بیمار می‌تواند بدون درد بیشتر، وزن بیشتری را تحمل کند و این مفصل به طور معمول عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد. در بسیاری از موارد بیماران اظهار می‌کنند که متوقف شدن درد ارزش زندگی کردن با مقداری محدودیت در حرکت را دارد. با این حال عمل جراحی ارترودز نیز مانند سایر جراحی‌ها، خطرات خاصی دارد.

خطرات و عوارض احتمالی جراحی آرترودز مفصل به عوامل مختلفی بستگی دارد و از یک بیمار به بیمار دیگر تا حد قابل توجهی متفاوت است. این عوامل شامل وضعیت عمومی سلامت فرد، سن بیمار و نوع روشی که جراح قصد دارد از طریق آن جراحی را انجام دهد، می‌باشند. خطرات شامل شکستن ایمپلنت‌های فلزی، خرابی محل همجوشی و عفونت هستند. همچنین ممکن است پس از عمل همجوشی استخوان، درد در محل جراحی همچنان ادامه داشته باشد.  اگرچه این عارضه کمتر شایع است. به طور کلی عمل جراحی آرترودز یک روش ایمن و بی‌خطر قلمداد می‌شود و در میان بیشتر بیماران از موفقیت بالایی برخوردار است.

دوره نقاهت چگونه خواهد بود؟ 


مدت زمان بهبودی پس از عمل جراحی از یک دوره چند هفته‌ای تا ۱۲ ماه متغیر است. هنگامی که دو استخوان نزدیک به هم به طور کامل با یکدیگر جوش خوردند، ناحیه استخوان جایی که زمانی مفصل در آن قرار داشته است دیگر قادر به حرکت نیست و به طور معمول درد به پایان می‌رسد. گاهی اوقات برای تکمیل فرایند بهبودی، انجام اقدامات اضافی بیشتر از یک پیوند استخوان لازم است. تحرک محدود نتیجه دائمی عمل جراحی است و به همین دلیل است که  به طور کلی از جراحی آرترودز به عنوان آخرین حربه درمانی استفاده می‌شود.

 بعد از عمل آرترودز یا خشک کردن مفصل 


بعد از عمل آرترودز یا خشک کردن مفصل

پس از عمل جراحی خشک کردن مفصل، حدود ۱۲ هفته پای شما در گچ قرار می‌گیرد. اگرچه در طول هفته دوم تا ششم گچ اولیه شما با یک گچ سبک‌تر جایگزین می‌شود. در طول مدتی که همچنان در بیمارستان بستری هستید، چگونگی راه رفتن با عصا و در برخی موارد تمریناتی که باید برای بهبودی و حفظ انعطاف پذیری و قدرت عضلات انجام دهید به شما آموزش داده می‌شود.

  • طی دو هفته اول بعد از عمل شما باید تا حد امکان وزنی روی پای عمل شده نیاندازید و آن را بالاتر از سطح بدن خود نگه دارید. همچنین انجام تمرینات ورزشی کششی و استقامتی که توسط فیزیوتراپیست به شما آموزش داده شده است در این دوره بسیار مهم است.
  • در طول هفته دوم پس از عمل باید بتوانید با استفاده از عصا مسافت‌های کوتاهی را راه بروید اما مهم است که به خاطر داشته باشید هیچگونه وزنی روی پای عمل شده نیاندازید.
  • پس از گذشت شش هفته و هنگامی که عکس برداری با اشعه ایکس تایید کند که استخوان به درستی در حال بهبود یافتن است، می‌توانید وزن خود را روی پای عمل شده بیاندازید. برای انجام این کار باید از صندل جراحی مخصوصی که برای شما فراهم شده استفاده کنید. همچنین باید تا حد امکان نواحی اطراف زخم جراحی را ماساژ دهید. اگر چه انجام این کار می‌تواند دردناک باشد اما حساسیت زدایی در محل زخم و اطمینان از نچسبیدن بافت‌ها به یکدیگر اهمیت بسیاری دارد.
  • مهم است که ۶ تا ۱۲ هفته پس از عمل بتوانید به کار خود بازگردید. با این حال اگر شغل شما شامل انجام کارهای دستی سنگین است ممکن است بازگشت شما به شغل خود شش ماه طول بکشد.

تاثیر دراز مدت عمل جراحی آرترودز چیست؟ 


شش ماه پس از عمل شما می‌توانید به ورزش‌های عادی خود بازگردید. میزان ورزش‌هایی که می‌توانید انجام دهید با گذشت زمان به تدریج افزایش پیدا می‌کند. بعد از یک سال باید پای شما کاملا خوب شده باشد و تورم کاملاً فروکش کرده باشد.

مقالات مرتبط

تلفن نوبت دهی کلینیک