آرتروز کمر علت اصلی درد و خشکی عضلات کمر پس از بیدار شدن از خواب

آرتروز کمر علت اصلی درد و خشکی عضلات کمر پس از بیدار شدن از خواب

آرتروز کمر، یک بیماری شایع ستون فقرات یا کمر است که ممکن است به علائم مختلف منجر شود. این عارضه اغلب در بزرگسالان دیده می‌شود، اما ممکن است افراد از گروه های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار دهد. آرتروز در کمر می‌تواند باعث سفتی و درد در مفاصل موجود در کمر و باعث التهاب بافت‌های اطراف شود. به طور معمول، مفاصل ناحیه کمر با یک دیسک پر از ژل پر و با یک پوشش خارجی به ‌نام غضروف محافظت می‌شوند. با این حال، بیماری آرتروز می‌تواند باعث فرسایش غضروف ها و آسیب دیسک‌ها شود و در نتیجه باعث تحریک، اصطکاک، درد و کاهش انعطاف پذیری در کمر می‌شود. از آنجا که شرایط آرتروز از بین نمی‌رود، لازم است اقدامات کاهش درد برای آرتروز در ناحیه کمر انجام شود. انواع روش‌های درمانی بدنی، تمرینات مربوط به کمر و دارو است که باعث تسکین آرتروز کمر می‌شود.

درمان آرتروز کمر بستگی به نوع آرتروزی که در کمر شما تأثیر می‌گذارد، دارد. درمان آرتروز عموماً شامل ترکیبی از روش‌های کنترل درد برای تسکین علائم، فیزیوتراپی و سایر درمان‌ها برای بهبود عملکرد و تحرک مفصل است. تخصصی‌های ما در کلینیک امید با تجربه و تخصص لازم برای درمان موفقیت‌آمیز بیماری کمر شما می‌باشند. اگر شما آرتروز دارید، ممکن است با متخصصان ارتوپدی همکاری کنید و اگر مبتلا به آرتریت روماتوئید هستید، ممکن است با یک روماتولوژیست مشاوره و درمان کنید. همچنین، شما می‌توانید با تخصصی‌های ما در زمینه ستون فقرات در ارتباط باشید. بدون توجه به اینکه با کدام تخصصی همکاری می‌کنید، می‌توانید به تیم کلینیک امید اعتماد کنید تا در طول فرآیند درمان، شما را همراهی کنند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی درمان آرتروز کمر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید می توانید با شماره تلفن 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

آرتروز کمر 


آرتروز کمر، مفصلی را که قسمت‌های ستون فقرات یا مهره ها را بهم متصل می‌کند، تحت تأثیر قرار می‌دهد. مهره های ستون فقرات در سه مکان مختلف به یکدیگر متصل می‌شوند. در قسمت جلویی نخاع، مهره ها دیسک نخاعی بالشتک مانند را جدا می‌کنند. درست در پشت آن، مهره ها با دو مفصل کوچک متصل می‌شوند که به مفاصل فاست معروف هستند. این مفاصل، همراه با دیسک ستون فقرات، حرکات ستون فقرات از جمله قوس کمر، پیچ خوردن به طرفین و خم شدن به جلو را مجاز می‌دانند.

به عنوان شایع ترین شکل آرتروز که معمولاً در ناحیه کمر یا ستون فقرات اتفاق می‌افتد، استئوآرتریت است. این نیز به عنوان آرتروز ساییدگی و پارگی شناخته می‌شود. در صورت بروز این نوع آرتروز در کمر، متخصصان از آن به عنوان اسپوندیلوز یاد می‌کنند. هنگامی که مفصل نخاع شروع به آرتروز می‌کند، ممکن است حرکت ستون فقرات سفت و دردناک شود. آرتروز ستون فقرات یا کمر غالباً همراه با سایر بیماری‌های سلامتی است که ستون فقرات را درگیر می‌کند. علت آرتروز کمر شامل موارد زیر است:

  • انحطاط یا دژنراسیون دیسک: وقتی مفصل‌های فاست به دلیل بیماری آرتروز در ستون فقرات شروع به فعالیت می‌کنند، دیسک ممکن است همراه با آن دچار فرسوده شود. آرتروز فاست معمولاً با یک بیماری دیسک در ستون فقرات کمر پیش می‌رود.
  • تنگی کانال نخاعی: این امر اغلب در افرادی که از آرتروز کمر رنج می‌برند دیده می‌شود. با پیشرفت شرایط، عصب‌های ستون فقرات درگیر می‌شوند و این منجر به تنگی نخاع می‌شود. علائم این بیماری اغلب شامل بی حسی، درد پا، احساس گزگز و سخت راه رفتن است.

علائم آرتروز کمر چیست 


علائم آرتروز کمر

آرتروز در کمر باعث درد و سفتی معمولاً در قسمت پایین کمر می‌شود. فردی که این بیماری را تجربه می‌کند، به طور معمول متوجه می‌شود که کمر، به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب، سفت و گیر است و ممکن است در طول روز بهبود یابد. علائم آرتروز می‌تواند همچنین در هنگام انجام فعالیت‌های بدنی سنگین یا طولانی مدت بدتر شود. هنگامی که وضعیت آرتروز در مفصل فاسد کمر تشدید می‌شود، مفاصل شروع به تشکیل خارهای استخوانی می‌کنند، عصب‌های اطراف مفاصل تحت فشار قرار می‌گیرند و بافت‌ها ممکن است التهاب و تورم نمایان شوند. این وضعیت به عنوان تنگی نخاع شناخته می‌شود و در بیماران مبتلا به آرتروز کمر بسیار شایع است.

پزشکان چگونه آرتروز کمر را تشخیص میدهند؟ 


تشخیص آرتروز کمر

برای تشخیص آرتروز کمر، پزشک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد که شامل بررسی مفاصل کمر شما از نظر تورم، قرمزی یا گرما است. آنها همچنین از شما می‌خواهند که مفاصل آسیب دیده خود را حرکت دهید تا توانایی تحرک در پشت شما را ارزیابی کرده و بفهمند آیا حرکت دادن کمر باعث درد می‌شود یا خیر.

همچنین ممکن است پزشک شما تست‌های آزمایشگاهی را برای تشخیص نوع خاصی از آرتروز کمر تجویز کند، از جمله:

  • آزمایش خون
  • آزمایشات ادرار
  • آزمایشات مایع مفصلی

همچنین ممکن است آزمایشات تصویربرداری به شما داده شود، مانند:

  • اشعه ایکس
  • سی تی اسکن
  • اسکن ام آرآی
  • اولتراسوند

چگونه به کمردرد ناشی از آرتروز کمک کنیم؟ 


درمان آرتروز در کمر به علائمی که فرد به آن مبتلا شده بستگی دارد. درمان اغلب با اقدامات ساده شروع می‌شود و تنها در صورت بهتر نشدن علائم و و ضعیت بیمار از مراحل ساده اعمال شده، درمان تهاجمی می‌شود. برخی از روش‌های درمانی موجود برای آرتروز کمر به شرح زیر است:

استراحت متعادل 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با استراحت متعادل

استراحت اغلب در بین بیماران مبتلا به آرتروز کمر اشتباها تعبیر می‌شود. درست است که بیمار باید تمرینات و حرکات با شدت بالا را محدود کند. اما این بدان معنا نیست که فرد باید در بستر بیماری باشد. اگرچه قابل درک است که وقتی فردی از درد رنج می‌برد حرکت دشوار است، اما استراحت کامل فقط می‌تواند وضعیت را بیشتر پیچیده کند.

اعتدال در اینجا کلید اصلی است. برای تسهیل حرکات عضلات و مفاصل باید حداقل 20-30 دقیقه تمرین با فشار کم و متوسط داشته باشید. استراحت می‌تواند به صورت خواب بدون وقفه و منظم، گذاشتن پشتی کمری هنگام کار پشت میز و نشستن و موارد دیگر باشد.

کاهش وزن 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با کاهش وزن

تمام قدرت بالای بدن ما توسط مفاصل پایین ستون فقرات کنترل می‌شود. بنابراین وزن نقشی اساسی دارد و از هر دو جهت موثر است. اضافه وزن می‌تواند باعث کمردرد مفصلی شود و علائم را بدتر کند. اگر فردی دچار کمردرد مزمن یا آرتروز باشد و دارای اضافه وزن باشد، علائم آن شدید خواهد بود.

این به طور جدی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر می‌گذارد. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و تمرین متوسط می‌تواند باعث کاهش وزن و بهبود درد شود.

تمرینات ساده مانند پیاده روی، آهسته دویدن و تمرینات سبک تأثیر زیادی ایجاد خواهند کرد. همچنین، خوردن غذای سالم و دوری از غذاهای فرآوری شده و روغنی مفید خواهد بود. نه تنها به کاهش وزن کمک می‌شود بلکه علائم دیگر مرتبط با آرتروز کمر درد مانند مشکلات دستگاه گوارش را نیز کاهش می دهد.

از بین بردن استرس 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با از بین بردن استرس

استرس می‌تواند انواع ناراحتی‌های روحی و جسمی را ایجاد کند. مطالعات نشان می‌دهد که آرتروز همچنین می‌تواند باعث افسردگی در افراد شود. گاهی اوقات، درد آرتروز کمر مزمن و شدید است که ممکن است افراد را افسرده کند. گاهی اوقات، با التهاب مفصل و عدم تعادل هورمونی مرتبط با دارو همراه است. هرچه باشد، استرس داشتن فقط می‌تواند شرایط را بدتر کند.

حفظ آرامش و تمرین یوگا یا مدیتیشن می‌تواند به شما کمک کند تا با استرس کنار بیایید. در پایان روز وقت خود را برای استراحت اختصاص دهید و به فعالیت‌هایی بپردازید که به عنوان استرس زا عمل می‌کنند.

کمپرسهای سرد و گرم 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با کمپرس‌های سرد و گرم

دانشمندان ثابت کرده اند که استفاده از گرما یا سرما به طور مداوم یا در فواصل مکرر می‌تواند به طور قابل توجهی حتی درد مزمن آرتروز را کاهش و تسکین زیادی دهد.

  • گرما درمانی می‌تواند به صورت مرطوب یا خشک باشد. لامپ‌های گرمایشی، پدها و بسته‌های حرارتی پوشیدنی، از منابع گرمایی خشک هستند. حمام گرم و لباس‌های گرم که در آب گرم خیسانده می‌شوند می‌توانند منابع مرطوب باشند.
  • کمپرس سرد پر از یخ یا سرما درمانی نیز مفید است. با این حال، باید توجه داشت که یخ هرگز نباید مستقیماً روی پوست قرار گیرد زیرا باعث احساس درد ناگهانی در اعصاب و مفاصل اطراف ناحیه می‌شود.
  • همچنین، نگه داشتن یخ به مدت طولانی می‌تواند منجر به سفتی مفصل شود و حتی ممکن است درد را افزایش دهد. یک دوره 25-20 دقیقه ای ایده آل در نظر گرفته می‌شود و می‌توان آن را 2-3 بار در روز انجام داد تا بهترین نتیجه را به دست آورد.

نکته: اگر کمپرس‌های سرد و گرم در خانه موثر نباشد، مدالیته‌های سرما و گرما درمانی فیزیوتراپی می‌تواند تاثیر بسزایی در کاهش درد آرتروز کمر داشته باشد. با یک متخصص فیزیوتراپی در این باره مشورت کنید.

دارو 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با دارو

درمان از طریق دارو بارزترین و رایج‌ترین روش است. انواع مختلفی از داروها مانند داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAID)، داروهای ضد افسردگی، شل کننده‌های عضلانی، تسکین دهنده درد و غیره وجود دارد که همیشه توصیه می‌شود هر دارویی را تحت نظارت پزشکی مصرف کنید.

در کنار دارو، در بعضی موارد پزشکان تزریق اپیدورال را توصیه می‌کنند. این روشی برای تزریق استروئید در ناحیه آسیب دیده است. کورتیزون یک ضد التهاب قوی شناخته شده است که اغلب در این روش استفاده می‌شود. با سوزن، دارو مستقیماً به ناحیه آسیب دیده منتقل می‌شود تا درد و سایر علائم آرتروز کمر را تسکین دهد.

کرستهای کمری یا بریس کمر 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با کرست‌های کمری یا بریس کمر

کرست‌های کمری برای کاهش علائم آرتروز ستون فقرات، زیر لباس پوشیده می ‌شوند. الاستیک و محکم هستند و از باسن، شکم و کمر پشتیبانی می‌کنند. با توجه به راحتی فرد قابل تنظیم می‌باشند. اما بریس‌های کمر معمولا از فلز ساخته شده و بسیار محکم‌تر هستند.

عملکرد هر دو یکسان است. از کاهش فشار بر دیسک نخاع پشتیبانی می‌کنند. این پشتیبانی خارجی همچنین حرکت را تنظیم می‌کند و از فشار ناگهانی مفاصل جلوگیری می‌شود.

فیزیوتراپی 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با فیزیوتراپی

یکی از مهمترین چالش‌های افرادی که از درد آرتروز رنج می‌برند، وخامت انعطاف پذیری آنهاست. فیزیوتراپی شامل کشش و انعطاف پذیری عضلات و مفاصل است. این به حرکت دادن عضلات و تقویت عضلات کمک ‌کند و التهاب و تورم اطراف مفاصل را کاهش دهد. افرادی که با کمردرد شدید روبرو هستند، سفتی ستون فقرات را تجربه کنند. فیزیوتراپی به کاهش این علائم نیز کمک می‌کند.

درمان کایروپراکتیک 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با درمان کایروپراکتیک

یک متخصص کایروپراکت حرفه ای می‌تواند به درمان عدم انطباق ستون فقرات با استفاده از فرآیند معروف به درمان دستی (دستکاری ستون فقرات) کمک کند. این نوع درمان باعث تغییر در تراز ستون فقرات نمی‌شود اما تسکین دهنده درد است. اگرچه این تسکین غالباً موقتی است، اما باید به درمان‌های کایروپراکتیک توجه شود، خصوصاً در مورد شعله ور شدن علائم آرتروز کمر.

طب سوزنی 

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با طب سوزنی

اگرچه مطالعات اثر طب سوزنی بر روی درد را اثبات نکرده اند، اما بسیاری از افراد که این روش قدیمی را امتحان کرده، تاثیر مثبت آن را دیده‌اند. این روش قرار دادن سوزن در نقاط خاصی است که درد را تحریک می‌کند. با این حال، اطمینان حاصل کنید که با یک متخصص طب سوزنی معتبر و مطابق با تمام اقدامات ایمنی تجویز شده مشورت کنید.

ورزش

کمک به کمردرد ناشی از آرتروز با ورزش

یکی از باورهای غلط رایج در مورد آرتروز این است که، بیماران نباید حرکات شدید و تمرینات بدنی انجام دهند. مطالعات ثابت کرده است که اجتناب از فعالیت‌های بدنی باعث افزایش التهاب و سفت و سخت شدن مفاصل می‌شود.

در حقیقت،ثابت شده است که ورزش متوسط علائم آرتروز کمر را بهبود می‌بخشد و حرکت بهتری را ارائه می‌دهد. این باعث تقویت عضلات کمر، کاهش کمر درد و همچنین بهبود حرکت مفاصل نیز می‌شود و سفتی و تورم کمر را نیز کاهش می‌دهد. اما توجه به سن، سایر شرایط پزشکی و انعطاف پذیری کلی ورزش کردن از اهمیت زیادی برخوردار است.

به عنوان مثال، شدت تمرین یک مرد / زن 50 ساله و یک مرد / زن 65 ساله مبتلا به آرتروز کمر نمی‌تواند یکسان باشد. برخی از تمرینات مشخص کمر برای تسکین درد وجود دارد که باید با پزشک مشورت شود.

جراحی ستون فقرات 

اگر آرتروز کمر شدید باشد و عوارضی ایجاد کند، شما و پزشک می‌توانید تصمیم بگیرید که جراحی درمان مناسب شماست.

افیوژن ستون فقرات یک روش جراحی شناخته شده است که برای از بین بردن حرکت بین مهره‌های مجاور انجام می‌شود. درصورتی که سایر روش‌های درمانی نتوانند بیمار را در برابر بیماری تسکین دهند، این معمولاً آخرین چاره است.

مقالات مرتبط

تلفن نوبت دهی کلینیک