تشخیص گودی کمر با معاینه‌ی فیزیکی و عکس‌برداری: درمان پس از تشخیص

تشخیص گودی کمر با معاینه‌ی فیزیکی و عکس‌برداری

گودی کمر(لوردوز) به عنوان انحنای بیش از حد داخلی ستون فقرات تعریف می‌شود که عمدتا در ناحیه کمر کمر دیده می‌شود. گودی کمر می‌تواند در افراد در هر سنی رخ دهد. علت گودی کمر معمولا شامل تعدادی از عوامل موثر مانند وضعیت بد بدن، ژنتیک خانوادگی، ضربه، چاقی، بیماری‌ها و یا جراحی ستون فقرات است.

تشخیص گودی کمر به راحت‌ترین روش، دراز کشیدن به پشت روی یک سطح صاف است. شما باید قادر باشید دست خود را تا زیر کمرتان حرکت داده و فضای کمی برای نگه‌داشتن دست خود داشته باشید. در افراد مبتلا به لوردوز، فضای بین کمر آن‌ها و سطح زمین بیشتر است. در صورتی که گودی کمر شدید باشد، هنگام ایستادن، یک قوس شبیه C مشاهده می‌شود و شکم و باسن به شکلی برون می‌زنند.

درمان گودی کمر به شدت انحنا و علائم بستگی دارد. درمان محافظه کارانه ممکن است شامل مصرف داروهای ضد التهاب و درد، کاهش وزن، فیزیوتراپی برای بهبود قدرت و انعطاف پذیری هسته یا استفاده از بریس کمر به منظور جلوگیری از بدتر شدن انحنای ستون فقرات باشد. در موارد شدید با درگیری عصبی، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد، اما این مورد بسیار نادر است.

اگر منحنی گودی کمر هنگام خم شدن به جلو خود را اصلاح کند (که در این صورت منحنی انعطاف پذیر است)، نیازی به درمان ندارید. اما اگر خم شوید و منحنی لوردوتیک باقی بماند (منحنی انعطاف پذیر نیست)، باید به دنبال درمان باشید.

اگر دردی را تجربه می‌کنید که در کارهای روزمره شما تداخل ایجاد می‌کند، باید به دنبال درمان آن باشید. بیشتر انعطاف پذیری، تحرک و فعالیت‌های روزمره ما به سلامت ستون فقرات بستگی دارد. پزشکان در کلینیک امید قادر به ارائه گزینه‌هایی برای کنترل انحنای بیش از حد هستند. اکنون درمان لوردوز می‌تواند از بروز عوارض بعدی مانند آرتروز و کمردرد جلوگیری کند. با تشخیص گودی کمر در کلینیک امید، درمان بلافاصله برای بیمار شروع می‌شود. در موارد خفیف و متوسط حرکات اصلاحی فیزیوتراپی تا حدود زیادی موثر می‌باشند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی درمان و تشخیص گودی کمر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید می‌توانید با شماره تلفن 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

چه عواملی باعث گودی کمر میشوند؟ 


لوردوز می‌تواند افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد. برخی از شرایط و عوامل می‌توانند خطر ابتلا به لوردوز را افزایش دهند. این شامل:

  • اسپوندیلولیستزیس: اسپوندیلولیستزیس یک بیماری نخاعی است که در آن یکی از مهره‌های تحتانی به سمت جلو بر روی استخوان زیرین می‌لغزد. این معمولاً با فیزیوتراپی یا جراحی در موارد شدید درمان می‌شود.
  • آکندروپلازی: این بیماری یکی از متداول ترین انواع کوتولگی (اندام‌های کوتاه) است.
  • پوکی استخوان: پوکی استخوان یک بیماری استخوانی است که باعث از دست دادن تراکم استخوان می‌شود و خطر شکستگی استخوان شما را افزایش می‌دهد.
  • استئوسارکوما: استئوسارکوما یک سرطان استخوان است که به طور معمول در استخوان ران در نزدیکی زانو یا استخوان بازو در بالای شانه ایجاد می‌شود.
  • چاقی: چاقی نیز یکی دیگر از علت‌های گودی کمر است. افزایش وزن به مرور زمان به ستون فقرات فشار وارد می‌کند و آن را به حالت طبیعی خارج می‌کند.

علائم گودی کمر چیست؟


هر فرد ممکن است علائم را متفاوت ببیند. مهمترین ویژگی بالینی گودی کمر برجستگی باسن است. علائم بسته به اینکه لوردوز با نقایص دیگری مانند دیستروفی عضلانی، دیسپلازی رشد مفصل ران یا اختلالات عصبی عضلانی رخ دهد، متفاوت خواهد بود.

کمردرد، درد در پاها و تغییر در عادات روده و مثانه معمولاً با لوردوز ارتباط ندارند. فردی که این نوع علائم را تجربه می‌کند، نیاز به ارزیابی فوری پزشکی توسط پزشک دارد.

علائم لوردوز ممکن است شبیه سایر شرایط ستون فقرات یا تغییر شکل باشد، یا ممکن است در نتیجه یک آسیب یا عفونت باشد. برای تشخیص گودی کمر همیشه با پزشک مشورت کنید.

گودی کمر چگونه تشخیص داده میشود؟ 


پزشک با سابقه پزشکی کامل بیمار، معاینه فیزیکی و آزمایش‌های تشخیصی، گودی کمر را تشخیص می‌دهد:

معاینه‌ی فیزیکی 

تشخیص گودی کمر با معاینه‌ی فیزیکی

برای تشخیص گودی کمر، پزشک شما سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و علائم دیگری را برای تعیین لوردوز بررسی می‌کند. در طول معاینه فیزیکی، پزشک از شما می‌خواهد که به جلو و کنار خود خم شوید تا موارد زیر را بررسی کنند:

  • منحنی انعطاف پذیر است یا خیر
  • دامنه حرکت شما
  • اگر ستون فقرات شما در یک تراز باشد
  • در صورت وجود ناهنجاری

آنها همچنین ممکن است سوالاتی مانند:

  • چه زمانی متوجه انحنای بیش از حد کمر خود شدید؟
  • آیا منحنی بدتر می‌شود؟
  • آیا منحنی شکل تغییر می‌دهد؟
  • در کجا درد دارید؟

پس از محدود کردن علل احتمالی، پزشک آزمایشاتی از جمله اشعه ایکس ستون فقرات را برای دیدن زاویه منحنی لوردوتیک شما تجویز می‌کند. پزشک شما در مقایسه با سایر عوامل مانند قد، سن و توده بدن شما، گودی کمر را تشخیص می‌دهد.

سایر آزمایشات تشخیصی 

روش‌های تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اشعه ایکس. در این آزمایش تشخیصی از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی نامرئی برای تولید تصاویری از بافت‌های داخلی، استخوان‌ها و اندام ها بر روی فیلم استفاده می‌شود. این آزمون برای اندازه گیری و ارزیابی منحنی استفاده می‌شود. با استفاده از اشعه ایکس ستون فقرات، پزشک یا رادیولوژیست زاویه منحنی ستون فقرات را اندازه گیری می‌کند. بر اساس این اندازه گیری، غالباً می‌توان برای درمان تصمیم گرفت.
  • اسکن استخوان. اسکن استخوان یک روش تصویربرداری هسته‌ای برای ارزیابی هرگونه تغییر شکل دژنراتیو و تشخیص آرتروز در مفاصل است. برای تشخیص بیماری‌های استخوان و تومورها، برای تعیین علت درد یا التهاب استخوان نیز نیز بکار می‌رود. این آزمایش برای رد هرگونه عفونت یا شکستگی است.
  • تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI). در این روش تشخیصی از ترکیبی از آهن رباهای بزرگ و رایانه برای تولید تصاویر دقیق از اندام ها و ساختارهای داخل بدن استفاده می‌شود. این آزمایش برای رد هرگونه ناهنجاری مرتبط با نخاع و اعصاب انجام می‌شود.
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT). این روش تصویربرداری تشخیصی ترکیبی از اشعه ایکس و فناوری رایانه برای تولید تصاویر افقی یا محوری از بدن استفاده می‌شود. سی تی اسکن تصاویر دقیقی از هر قسمت از بدن، از جمله استخوان‌ها، عضلات، چربی و اندام ها را نشان می‌دهد. سی تی اسکن جزئیات بیشتری نسبت به اشعه ایکس عمومی دارد.
  • آزمایش خون: تشخیص به موقع گودی کمر برای درمان موفقیت آمیز مهم است.

درمان چیست؟ 


درمان گودی کمر

گزینه‌های درمان گودی کمرعبارتند از:

  • دارو، برای کاهش درد و تورم
  • فیزیوتراپی روزانه، برای تقویت عضلات و دامنه حرکت
  • کاهش وزن، برای کمک به وضعیت بدن
  • بریس، برای گودی کمر کودکان و نوجوانان
  • جراحی، در موارد شدید با اختلالات عصبی
  • مکملهای غذایی مانند ویتامین D

هدف از درمان، توقف پیشرفت منحنی و به حداقل رساندن تغییر شکل است. مدیریت گودی کمر به علت لوردوز بستگی خواهد داشت. اگر لوردوز با وضعیت بد بدن همراه باشد، تمرینات ساده ممکن است کافی باشد. با این حال، لوردوز که در نتیجه مشکل لگن رخ می‌دهد ممکن است به عنوان بخشی از مشکل لگن درمان شود.

چشم انداز طولانی مدت برای یک فرد مبتلا به لوردوز چیست؟ 


مدیریت لوردوز برای هر فرد بسته به سن، میزان انحنا و میزان رشد اسکلتی فرد است. لوردوز نیاز به معاینات مکرر توسط پزشک برای کنترل منحنی همزمان با رشد و نمو دارد. تشخیص زود هنگام گودی کمر مهم است.

مقالات مرتبط

تلفن نوبت دهی کلینیک