کتف به استخوانهای بزرگ و صاف قسمت فوقانی کمر گفته میشود که در علم پزشکی از آن تحت عنوان اسکاپولا یاد میشود و هنگامی که شما دچار درد در قسمت بالایی کمر میشوید از آن تحت عنوان سوزش بین دو کتف یاد میشود. هر کتف به استخوان ترقوه متصل شده است. عضلات و رباطهای قسمت فوقانی کمر به کتف اجازه میدهند به راحتی حرکت دادن شانه و بازوها بپردازد. درد بین دو کتف با توجه به علت بروز آن به شیوههای مختلف احساس میشود. در برخی از افراد به صورت سوزش یا درد تیر کشنده، یا ترکیبی از این دو احساس میشود. در برخی موارد ممکن است درد به بازوها نیز انتشار پیدا کند و بر روی توانایی حرکتی آنها تاثیر بگذارد. برخی از افراد درد را در ناحیه گردن و فک خود احساس میکنند و معمولاً بی حسی یا سوزن سوزن شدن را تجربه خواهند کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی سوزش بین دو کتف، علت بروز آن و روشهایی که برای درمان آن وجود دارد بپردازیم.
۶ علت درد و سوزش بین دو کتف
دلایل متعددی مبنی بر سوزش بین دو کتف وجود دارد با این حال این اطلاعات نمیتواند جایگزین مراجعه به متخصص باشد. اگر شما دچار سوزش بین دو کتف هستید و مشکل شما طی مدت چند روز از بین نرفت یا بدتر شد باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.
آرتروز
آرتروز یک اختلال بسیار شایع است. بیش از هزار مورد از انواع آرتروز وجود دارد که شایع ترین آنها استئوآرتریت است. شایع ترین فاکتورهای خطر در بروز آرتروز به شرح زیر میباشند:
- بالا رفتن سن یکی از دلایل شایع آرتروز در میان افراد مسن است.
- جنسیت مونث
- چاقی و اضافه وزن
استئوآرتریت شانه میتواند باعث سفتی کاهش دامنه حرکات و درد شانه در هنگام شب شود.
بورسیت
بورسیت ساب آکرومیال، بورسیت شانه زمان رخ میدهد که غلاف محافظ یا بورس مفاصل دچار التهاب شود. این امر باعث میشود که شما در هنگام حرکت دادن شانه مانند بالا آوردن دست یا فشار دادن شانه آسیب دیده دچار درد زیادی شوید. برخی از دلایل شایع بورسیت عبارت است از آسیب دیدگی، آرتروز و حرکات مداوم شانه.
تنش ذهنی
درد همیشه به دلایل فیزیکی به وجود نمیآورد. اگرچه برخی بیماریها مانند افسردگی جز اختلالات مرتبط با سلامت ذهن دسته بندی شده اند میتوانند با علائم فیزیکی از قبیل احساس درد همراه شوند. حتی پس از آنکه شما برای درمان افسردگی به پزشک مراجعه کردید اما به طور کامل درمان نشدید علائم فیزیکی شما از بین نخواهد رفت. هیچ یک از این جملات بدین معنا نیست که درد در سر شما وجود دارد بلکه واقعیت این است که این درد حقیقت دارد و باید تحت درمان قرار بگیرد.
تنش فیزیکی
افرادی که مدت زیادی مینشیند و هیچ گونه فعالیتی ندارند و هیچ گونه فعالیتی ندارند یا به واسطه شغل شان ساعات بسیار طولانی جلوی کامپیوتر قرار دارند و بدن آنها به سمت پایین خم میشود و هیچ تغییری در شرایط جسمانی خود ایجاد نمیکنند دچار درد بین دو کتف خواهند شد. نشستن بیش از حد علاوه بر آن که باعث میشود فرد دچار چاقی و اضافه وزن میگردد ریسک بروز بیماریهای قلبی را نیز افزایش میدهد و فشار زیادی را به ناحیه گردن، شانه و بالا تنه وارد میکند. باید از نشستن به مدت طولانی خودداری کنید زیرا فشار زیادی را به قسمت بالای کمر شما وارد میکند. امروزه به علت استفاده بیش از حد از گوشیهای موبایل و تبلت اکثر افراد دچار درد گردن هستند زیرا ساعات طولانی را به ارسال و دریافت پیام یا سایر کارها میکنند. اگر درد بالا تنه شما با درد گردن نیز همراه شده است احتمالا شما نیز دچار این اختلال هستید.
فیبرومیالژی
فیبرومیالژی یک بیماری مزمن است که میتواند تعداد زیادی از اعضای بدن را درگیر کند اگرچه علائم این بیماری شامل درد و سفتی است میتواند باعث ایجاد اختلال در خواب و بروز افسردگی و عصبانیت شود. فیبرومیالژی یکی دیگر از دلایل بروز درد است که به عنوان یکی از فاکتورهای روانی در نظر گرفته میشود به عنوان مثال اختلال تروما پس از حادثه یکی از دلایل شایع فیبرومیالژی است. اگر شما سابقه آسیب دیدگی یا عفونت را در گذشته دارید ریسک بروز فیبرومیالژی در شما افزایش خواهد یافت.
آسیب دیدگی
به احتمال زیاد شما میدانید که قسمت فوقانی کمرتان دچار آسیب دیدگی شده است. برخی از افراد در هنگام ورزش کردن دچار درد ناگهانی و تیر کشنده میشوند که در این حالت درد طی مدت چند روز برطرف خواهد شد. با این حال شما باید در مواردی که احساس میکنید استخوان دچار در رفتگی شده است یا درد شما به تدریج بدتر میشود به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که درد شدید است باعث اختلال در انجام فعالیتهای روزمره شما شده مراجعه به پزشک کاملاً ضروری خواهد بود. در سایر موارد آسیب دیدگی شانه شدید است و شما دچار پارگی و آسیب مفصل و عضله شده اید. پارگی روتاتور کاف شایع ترین نوع پارگی ناحیه شانه است که علاوه بر درد باعث بروز علائم دیگری از قبیل ضعف، کاهش دامنه حرکات بدن و حساسیت خواهد شد.
هشت روش برای درمان سوزش بین دو کتف
روشهای متعددی برای درمان سوزش بین دو کتف وجود دارد که از روشهای کم هزینه خانگی تا روشهای تهاجمی و جراحی متغیر است. باید قبل از شروع هرگونه روش درمانی با پزشک خود صحبت کنید و نظر او را جویا شوید. در بخش زیر به تعدادی از روشهای رایج درمانی برای کنترل درد و سوزش بین دو شانه اشاره میکنیم که توسط پزشک توصیه میشوند. مهم ترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید صبور بودن در طول درمان است. با توجه به شدت دردی که شما دارید حدود چند هفته تا چند ماه طول میکشد تا به طور کامل بهبود پیدا کنید. تحمل درد کار بسیار دشواری است و به همین دلیل از فشار آوردن به بدن خود اجتناب کنید و هر موقع که به کمک نیاز دارید تقاضای کمک نماید.
اصلاح زندگی روزمره
اگر شما دچار درد و سوزش مداوم بین دو کتف خود هستید باید سبک زندگی تان را اصلاح کنید. انجام دادن حرکات تکرار یکی از دلایل شایع سوزش بین دو کتف است. اگر شما انجام فعالیتهایی مانند تنیس میپردازد که با حرکات تکراری و مداوم شانه همراه هستند بهتر است به فکر تغییر فعالیت خود باشید یا آن که مدتی به شانههای تان استراحت بدهید. از سوی دیگر فعالیتهای شغلی که با حرکات تکراری همراه هستند و فشار زیادی را به شانه وارد میکنند باعث بروز درد خواهند شد به همین دلیل بهتر است مدتی از محل کار خود مرخصی بگیرید. در صورتی که درد شانه شما شدید و مزمن است شاید لازم باشد به فکر تغییر شغل خود باشید. پس از انجام هرگونه فعالیت جسمانی یا کاری باید کمی به شانه خود استراحت بدهید و از آن مراقبت کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی این مسئله بپردازیم.
نحوه خوابیدن خود را تغییر دهید
خواب کافی و استراحت مناسب در شب در حفظ سلامت بدن تاثیر دارد اما گاهی اوقات سوزش بین دو کتف آنقدر شدید است که باعث میشود شما نتوانید به خوبی استراحت کنید. در واقع خوابیدن به پشت و روی شانه آسیب دیده باعث بدتر شدن درد میشود. برای جبران این وضعیت سعی کنید در بهترین حالت ممکن بخوابید تا دچار درد نشوید. جابجا شدن زیاد در هنگام خواب باعث میشود که به شانههای شما فشار وارد کرد.
از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید
استفاده از کمپرس سرد و گرم یک روش رایج برای درمان سوزش بین دو کتف و مفصل شانه است که یک روش ارزان قیمت اما موثر برای تسکین درد محسوب میشود. به طور کلی پس از بروز آسیب دیدگی شدید شانه سرما درمانی توصیه میشود. گرما درمانی در بهبود انواع دردهای مزمن از قبیل درد ناشی از آرتروز تاثیر دارد. قبل از امتحان کردن روشها با پزشک خود صحبت کنید تا بهترین کمپرس را برای شما مشخص نماید. گاهی اوقات دوش آب گرم میتواند باعث تسکین درد شود. استفاده از کمپرس یخ نیز تاثیرگذار است. صرف نظر از روشی که شما از آن استفاده میکنید مراقب دما باشید تا باعث آسیب دیدگی پوست خود نشوید زیرا دمای بالا یا پایین باعث سوختگی پوست میشود به همین دلیل از همه دستورات لازم در این رابطه پیروی نمایید.
به انجام تمرینات ورزشی و کششی مخصوص شانه بپردازید
ورزش کردن و انجام دادن حرکات کششی علاوه بر بهبود سلامت بدن میتواند در برخی موارد باعث کاهش درد شانه شود. علت بروز درد و سوزش بین دو کتف نشان میدهد که شما باید به انجام کدام گروه از تمرینات ورزشی بپردازید به عنوان مثال پزشک به برای تسکین درد ناشی از استفاده بیش از حد از موبایل، تمرینات خاصی را توصیه خواهد کرد. به طور کلی یوگا یک نوع خاص از ورزش است که باعث بهبود انعطاف پذیری و قدرت بدن میشود. هرچه عضلات بدن قوی تر باشند توانایی آنها برای تحمل فشارهای روزمره افزایش پیدا میکند و پس از آسیب دیدگی سریع تر بهبود خواهند یافت. هر نوع فعالیتی که انجام میدهید یا قصد انجام آن را دارید سعی کنید در ابتدا به آرامی ورزش کنید به ویژه اگر مدت زیادی از ورزش کردن فاصله گرفته اید. در صورتی که در هنگام ورزش دچار هرگونه درد یا ناراحتی شدید باید از ورزش کردن خودداری کنید. هر روز زمان خاصی را به ورزش کردن اختصاص دهید و هنگامی که درد کمتری دارید به انجام تمرینات ورزشی بپردازید.
داروهای تجویز شده را مصرف کنید
مصرف داروهای مسکن از قبیل ادویل یا تیلون میتواند به تسکین درد و سوزش بین دو کتف کمک کنند اما از مصرف بیش از حد آنها و بیشتر از دوز تجویز شده توسط پزشک خودداری کنید. در صورتی که سوزش بین دو کتف به علت افسردگی یا سایر بیماریهای ذهنی به وجود آمده باشند مصرف داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی میتواند به تسکین درد کمک کند. با پزشک یا روانپزشک خود در خصوص کنترل دست صحبت کنید.
از کایروپراکتیک غافل نشوید
قبل از مراجعه به متخصص درمان دستی با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید و در صورتی که پزشک به شما اجازه داد میتوانید به درمان این ناحیه مورد نظر خود بپردازید. از پزشک خود بخواهید شما را به یک متخصص باتجربه ارجاع دهد. متخصص درمان دستی به دست کاری کردن مفاصل دردناک بدن بپردازد تا باعث تسکین درد شما شود. اگرچه هنوز شواهد و مدارک کافی در ارتباط با تاثیرات کایروپراکتیک برای درمان درد شانه وجود ندارد بهتر است به متخصص مراجعه کند که در این زمینه آموزش کافی دیده است. در برخی از انواع دردها درمان دستی میتواند تاثیرات مثبتی در کنترل درد داشته باشد.
فیزیوتراپی باعث کنترل درد میشود
متخصص فیزیوتراپی در زمینه کاهش و کنترل درد تخصص دارد. هنگامی که شما به متخصص فیزیوتراپی مراجعه میکنید به انجام معاینه جسمانی میپردازد تا بتواند یک برنامه مناسب را برای درمان درد شانه شما طراحی کند. او برای این منظور از ترکیب از روشهای درمانی مختلف استفاده میکند تا شما نتایج بهتری را به دست بیاورید. مراجعه منظم به متخصص فیزیوتراپی با تأثیرات مثبتی از قبیل کاهش درد، افزایش قدرت بدن و افزایش دامنه حرکات ناحیه آسیب دیده همراه است. فیزیوتراپی یکی از روشهای درمانی رایج برای کنترل درد است که البته در بهبود و توانبخشی بیماران پس از جراحی نیز موثر است.
تزریق دارو و انجام عمل جراحی برای درد مزمن یا شدید شانه
این دو روش در ظاهر کمی ترسناک به نظر میرسند اما بهتر است بدانید که میتوان از آنها به عنوان یک روش مناسب برای کنترل سوزش و درد بین دو کتف استفاده کرد. پزشک زمان انجام این روشهای درمانی را توصیه میکند که سایر روشهای غیر تهاجمی تاثیر در کنترل درد شما نداشته باشد.
- از تزریق کورتیزون برای کاهش التهاب در ناحیه آسیب دیده مانند مفصل شانه استفاده میشود. در مواردی که بیمار دچار آرتروز یا بورسیت است تزریق این دارو توصیه خواهد شد زیرا در هر دو بیماری التهاب مفاصل عامل ایجاد درد است. میتوان استروئید را به صورت خوراکی مصرف کرد.
به طور کلی تزریق کورتیزون آن یک روش ایمن است اما در صورتی که به طور نامناسب مصرف شود باعث بروز عوارض جانبی جدی خواهد شد. قبل از آن که در خصوص تزریق کورتیزون تصمیم بگیرید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا مزایا و معایب آن را بسنجد و انجام آن را توصیه نماید و انجام آن را توصیه نماید.
- در مواردی که علاوه بر انجام روشهای درمانی بالا سوزش بین دو کتف کنترل نشود و با گذر زمان بدتر شود پزشک انجام عمل جراحی را توصیه خواهد کرد. به عنوان مثال در موارد شدید بورسیت پزشک تخلیه بورس را توصیه میکند.
تزریق کورتیزون و عمل جراحی جز آخرین روشهای درمانی موجود برای کنترل سوزش بین دو کتف هستند و پزشک قبل از توصیه این دو روش از روشهای غیر تهاجمی استفاده خواهد کرد. در صورتی که راهی به غیر از تزریق دارو یا عمل جراحی وجود نداشته باشد میتوانید در کنار آنها از فیزیوتراپی، گرما یا سرما درمانی و ورزش درمانی بهره مند شوید. با تزریق کورتیزون یا انجام عمل جراحی برخی از بیماران میتوانند پس از سالها تحمل درد به زندگی معمولی خود برگردند.