علت درد دست راست و درمان با استراحت، کاهش فعالیت و فیزیوتراپی دست

شرایط بی‌شماری، می‌توانند باعث درد دست راست شوند. دلایل شایع درد در دست راست بیماری‌هایی است که بخش بزرگی از مردم را رنج می‌دهد – افرادی که معمولاً درد موقتی یا مداوم را تجربه می‌کنند. بیشتر افراد راست دست هستند و از دست راست خود برای کارهای معمول استفاده می‌کنند ، بنابراین این دست آسیب بیشتری نسبت به دست چپ دارد. بیشتر دلایل شایع دردناک بودن دست جزئی است و در اثر فشار ناگهانی یا آسیب دیدگی مکرر ناشی می‌شود. سایر دلایل شایع اما جدی تر درد ناشی از بیماری های تحلیل برنده مانند آرتروز است.

در صورت درمان نشدن دردهای جزئی در دست راست، ممکن است میزان آسیب شدت یافته و پروسه‌ی درمان را طولانی‌تر کند. برای پیشگیری از عوارض جبران ناپذیر دست درد باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد. درمان‌های بدون جراحی مانند دارو، ورزش و فیزیوتراپی در مراحل اولیه‌ی درمان درد دست راست تاثیر زیادی دارند.

کلینیک تخصصی امید، با معاینه‌‌ی فیزیکی بیمار، بررسی سایر علائم علاوه بر درد دست راست و انجام تصویربرداری‌های لازم نسبت به درمان مناسب بیمار اقدام می‌کند. متخصصین این مرکز با سال‌ها تجربه در زمینه‌ی درمان مشکلات مفصلی عضلانی و با ارائه‌ی روش‌‌های درمانی موثر و پیشرفته از جمله مدالیته‌های فیزیوتراپی(لیزر،شاک ویو، تحریک الکتریکی، درمان دستی و…) و انجام تزریقات مفصلی در صورت نیاز بیمار، روند درمان را پیش می‌برند.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌­ 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

رایج‌ترین دلایل درد دست راست چیست؟


علت‌های درد دست راست شامل موارد زیر می‌باشند:

 استفاده بیش از حد از دست و تاندونیت 

استفاده بیش از حد از دست و تاندونیت

درد دست راست گذشته از آسیب دیدگی فوری مانند سقوط از ارتفاع یا زخم، معمولاً نشان دهنده استفاده بیش از حد از دست است. درد موقتی دست راست ممکن است در اثر کار بیش از حد با یکی از عضلات مختلف دست یا مفاصل کوچک آن باشد. ممکن است دست راست دچار رگ به رگ شدگی شود. در چنین حالتی هنگام حرکت دست، درد ایجاد می‌شود. تاندونیت زمانی اتفاق می‌افتد که تاندون‌های دست، یعنی نوارهای فیبری که عضلات را به استخوان متصل می‌کنند ملتهب شده یا دچار پارگی شوند. در صورت ایجاد تاندونیت، حرکات تکراری مانند تایپ کردن، نوشتن یا گرفتن اجسام می‌تواند باعث درد دست راست شود.

سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپال

 سندروم تونل کارپال ، درد مزمن دست همراه با بی‌حسی و گزگز و ضعف در انگشت شست است. درد دست زمانی به وجود می‌آید که عصب میانی در پایه دست توسط رباط‌ها یا تاندون‌های متورم شده در مچ دست و پایه انگشت شست، تحت فشار قرار بگیرد. سندروم تونل کارپال معمولاً دست راست را تحت تأثیر قرار می‌دهد زیرا برای اکثر افراد دست غالب است. این وضعیت چیزی بیشتر از یک بیماری جدی آزار دهنده است؛ اما درد شدید یا بی‌حسی مزمن می‌تواند نشان‌دهنده یک بیماری پزشکی زمینه‌ای و جدی‌تر باشد.

آرتروز 

آرتروز یکی از مهم‌ترین دلایل درد مزمن دست راست است که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند. آرتروز عفونی که به دلیل ورود ویروس یا باکتری به بدن و قرار گرفتن آن در یکی از مفاصل دست به وجود می‌آید، یکی دیگر از علت‌های درد است. آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است. در این وضعیت سیستم ایمنی بدن به مفاصل خود حمله کرده و باعث ایجاد درد و سفتی در مفاصل می‌شود. معمولاً دست‌ها و مچ دست اولین بخش‌های بدن هستند که تحت تاثیر آرتریت روماتوئید قرار می‌گیرند. ممکن است دست راست در کنار درد و سفتی، دچار تورم یا قرمزی نیز شود یا برجستگی‌های کوچک و سختی زیر پوست احساس شوند.

شکستگی‌ها

شکستگی‌ها

شکستگی استخوان در دست راست  یا چپ یکی از منابع آشکار درد دست است. از آنجا که ۲۷ استخوان در دست وجود دارد، شکستگی‌های زیادی هستند که ممکن است در این ناحیه از بدن رخ دهند و بسته به نوع آسیب خاص، درمان‌های مختلفی برای آنها وجود دارد.

بسیاری از شکستگی‌ها با یک درمان ساده و غیر جراحی بهبود پیدا می‌کنند. با این حال هر شکستگی باید با دقت معاینه و ارزیابی شود؛ زیرا عملکرد دست برای انجام بسیاری از فعالیت‌ها حیاتی است و اطمینان از مناسب بودن درمان اهمیت بسیاری دارد. بیشتر شکستگی‌های دست توسط عکسبرداری اشعه ایکس منظم نشان داده می‌شوند. اما برخی دیگر از آسیب‌ها وجود دارند که ممکن است لازم باشد با ابزارهای دیگری توسط پزشک بررسی شوند.

کیست‌های گانگلیون 

کیست‌های گانگلیون

کیست گانگلیون می‌تواند در هر ناحیه‌ای از بدن که مایعات به طور طبیعی درون یک غشای مفصلی یا غلاف تاندون وجود دارند، ایجاد شود. کیست‌های گانگلیون اغلب به دو دلیل در دست‌ها شایع هستند:

  • تعداد زیادی مفصل و غلاف تاندون در دست وجود دارد که می‌تواند باعث ایجاد کیست گانگلیون شود.
  • افراد اغلب متوجه وجود گانگلیون در دست‌ها می‌شوند، زیرا به وضوح در زیر پوست دیده می‌شوند.

هنگامی که کیست‌های گانگلیون باعث ایجاد تداخل در حرکت طبیعی مفاصل و تاندون‌ها می‌شوند، باعث ایجاد درد در دست می‌گردند. توده‌ها و برجستگی‌های دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند روی دست‌ها ایجاد شوند؛ پس اگر برامدگی روی دست‌های شما کیست گانگلیون نیست، می‌توانید به دنبال برخی دیگر از دلایل ایجاد توده‌ها و کیست‌ها باشید.

دلایل درد دیگری نیز وجود دارند که ممکن است کمتر شایع باشند اما اگر مشکل شایعی در دست‌ها تشخیص داده نشد، این دلایل باید مورد توجه قرار بگیرند. پزشک می‌تواند در تعیین دقیق وضعیتی که باعث ایجاد علائم شده است به شما کمک کند. زیرا این تشخیص می‌تواند شما را به سوی مناسب‌ترین درمان ممکن راهنمایی کند.

در چه صورت باید به پزشک مراجعه کرد؟


اغلب اوقات درد در دست راست با برخی از درمان‌های ساده برطرف می‌شوند. با این حال شرایطی وجود دارند که به درمان فوری توسط پزشک احتیاج دارند. علائم مربوط به این شرایط عبارتند از:

  • علائم عفونت از جمله قرمزی، تب و لرز
  • تغییر شکل دست یا انگشتان پس از یک آسیب دیدگی
  • عدم توانایی برای خم کردن انگشتان یا مشت کردن دست
  • بی‌حسی در انگشتان یا دست که در حال بدتر شدن است.
  • دردی که با درمان‌های ساده بهبود پیدا نمی‌کند.

درمان 


درمان

بیشتر مشکلات دست به چندین درمان ساده پاسخ می‌دهند. اینگونه نیست که هر وضعیتی به بهترین شکل ممکن با یکی از روش‌های زیر بهبود پیدا کند. بنابراین اطمینان حاصل کنید که قبل از در نظر گرفتن هرگونه برنامه درمانی، علت علائم خود را درک کرده و از آن برای انتخاب درمان استفاده کنید.

درمان‌های اولیه برای درد دست راست

درمان‌های زیر در کاهش درد جزئی دست موثر می‌باشند:

  • استراحت کردن:  دلیل بسیاری از مشکلات دست راست، سندروم استفاده بیش از حد از دست یا انجام حرکات تکراری است. این شرایط معمولاً پس از انجام حرکات تکراری رخ می‌دهند و اغلب با استراحت کردن بهتر می‌شوند. علائم التهاب، با اجتناب از فعالیت فروکش می‌کنند و ناراحتی اغلب با استراحت کردن، زمان دادن و بدون هیچ گونه درمان بیشتری برطرف می‌شود.
  • آتل: در شرایطی که درد شما بیشتر است و استراحت کردن به اندازه کافی علائم را کنترل نمی‌کند، استفاده از یک آتل یا بریس ساده به دست شما اجازه استراحت کردن می‌دهد و در نتیجه التهاب فروکش می‌کند. افرادی که دچار علائم مکرر هستند می‌توانند در هنگام انجام فعالیت‌های خود از بریس استفاده کنند تا مانع عود کردن علائم شوند.
  • گذاشتن یخ: یخ ابزاری مفید برای کنترل التهاب و تسکین درد است. شما می‌توانید با استفاده از یخ روی ناحیه دچار درد، التهاب و تورم را کاهش داده و در عین حال درد را کنترل کنید. همه افراد از احساس گذاشتن یخ روی پوست دست خوششان نمی‌آید (دست‌ها قسمت‌های حساسی از بدن هستند) بنابراین ممکن است این درمان برای شما موثر نباشد.
  • استفاده از گرما: اعمال حرارت اغلب تاثیر خوبی دارد. بسیاری از افرادی که دچار مشکلات مکرر دست هستند گرما را یک عامل تشکیل دهنده و شل کننده عضلات برای دست خود می دانند این افراد با گذاشتن کیسه آب گرم روی دستان خود یا گذاشتن کمپرس آب گرم و مرطوب دور دست تسکین پیدا می‌کنند.
  •  داروهای ضد التهاب: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی خوراکی NSAID برای تسکین التهاب و درد مفید هستند. ممکن است این داروها عوارض جانبی داشته باشند و شما باید قبل از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. گزینه‌های درمانی جایگزینی نیز برای داروهای NSAID وجود دارد از جمله درمان‌های طبیعی و تیلنول که هر دو روش می‌توانند راه‌های مطمئنی برای تسکین درد باشند.

فیزیوتراپی برای دست درد 

فیزیوتراپی برای دست درد

ممکن است فیزیوتراپی دست‌ها حدود دو ماه طول بکشد. معمولاً برای بازگرداندن شما به حداکثر تحرک دست‌های خود، به تعداد جلسات مشخصی نیاز است. ممکن است زمانی که برای افزایش قدرت و دامنه حرکتی دست‌های خود تلاش می‌کنید، دوره توانبخشی برای شما ناامید کننده باشد اما برای گرفتن بهترین نتیجه بهتر است آن را دنبال کنید. برخی از روش‌های درمانی که متخصص فیزیوتراپی شما پیشنهاد می‌کند، می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درمان دستی. منوال تراپی یا درمان دستی یک روش درمانی است که شامل یک رویکرد استفاده از دست در درمان است. به این معنا که درمانگر شما نقاط استراتژیک فشار روی عضلات و بافت‌های پیوندی نرم را ماساژ می‌دهد و با شل کردن عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها دامنه حرکتی بیشتری برای شما به ارمغان می‌آورد.
  • ورزش‌های دست درمانی. تمرینات کششی ساده- مانند خم کردن مچ دست، مشت کردن دست، کشش انگشتان و خم کردن انگشت شست- همگی باعث کار کردن با عضلات و مفاصل دست و مچ دست می‌شوند و منجر به انعطاف پذیری بیشتر در حرکت می‌شوند.
  • روش تحریک الکتریکی. در این روش، درمانگر شما الکترودهایی را به دست شما متصل می‌کند تا باعث تحریک اندک عضلات شوند. این نوع از درمان به خصوص هنگامی که درد شما ناشی از عضلات دست باشد و وضعیت رباط‌ها، تاندون‌ها یا استخوان‌ها در آن دخیل نباشند، بسیار موثر است.
  • درمان نقطه ماشه. این نوع از درمان، درد میوفاسیال دست، انگشتان یا مچ دست را مجزا می‌کند. در این وضعیت وارد کردن فشار با دست یا یک ابزار روی نقطه ماشه باعث آزاد شدن گره‌های عضلانی می‌شود. این تکنیک در صورت موفقیت می‌تواند تحرک بیشتری در دست ایجاد کند؛ مخصوصاً اگر از انقباض دوپویترن رنج می‌برید.
  • سوزن خشک. اغلب از سوزن خشک همراه با درمان نقطه ماشه استفاده می‌شود و شامل وارد کردن سوزن‌های ریز، مانند سوزن‌های طب سوزنی در نقاط مختلف دارای ضربان برای شل کردن عضلات و کاهش درد شما است. تکنیک سوزن خشک، پرش عضلات را آرام می‌کند و به خصوص برای افرادی که از آرتروز رنج می‌برند، بسیار مفید است.
  • تکنیک انتشار فعال (ART). این تکنیک یک روش انحصاری ثبت شده بسیار موثر برای سندروم تونل کارپال و آسیب‌های بافت اسکار است. ۵۰۰ تکنیک خاص وجود دارد که ممکن است فیزیوتراپیست شما از آن‌ها استفاده کند. تکنیک مناسب برای شما به شکستن چسبندگی‌هایی که باعث ایجاد مشکلاتی مانند بی‌حسی، ملتهب شدن مفاصل، گزگز و درد، ضعف، آسیب عصبی و آسیب حرکتی می‌شوند، کمک می‌کند.
  • چسب کینزیولوژی. این چسب خاص توانبخشی باعث پشتیبانی بیشتر از آسیب‌های رگ به رگ شدگی، آتروفی عضلانی، ضعیف شدن عضلات پس از عمل جراحی و شکستگی می‌شود و به شما کمک می‌کند تا از تاندونیت و سندروم تونل کارپال بهبود پیدا کنید. چسب کینزیولوژی یک روش طبیعی برای بهبود بدون ایجاد فشار روی دست است که باعث بهبود درد و التهاب می‌شود. در حالی که برای بهبود سریع‌تر، گردش خون مناسبی ایجاد می‌نماید.
  • در برخی از موارد نیز پزشک ممکن است تزریق داروی استروئید و یا پی ارپی (پلاسملی غنی از پلاکت خون) را در صورت داشتن آرتروز دست برای بیمار تجویز کند. تزریقات مفصلی عارضه‌ و یا خطر نگران کننده برای بیمار ندارد. در صورت مناسب نبودن این روش‌ها، پزشک روش جایگزین دیگری برای درمان درد دست راست توصیه می‌کند.
تلفن نوبت دهی کلینیک