اگر از درد آرنج رنج میبرید، می دانید که این درد چقدر میتواند بر زندگی شما تأثیر بگذارد. درد آرنج اغلب بر توانایی انجام کارهایی مانند گرفتن اجسام، حمل آنها و حتی موارد ساده مانند چرخاندن کلید یا بازکردن در شیشه تأثیر میگذارد. یکی از دلایل این است که اکثر عضلات کنترلکنندهی مچ دست و دست در آرنج و ساعد قرار دارند. بنابراین، هر مشکلی که بر آرنج تأثیر بگذارد بر عملکرد دست شما نیز تأثیر خواهد گذاشت.
مشکلاتی مانند آرنج گلفبازان (آسیب و درد در قسمت داخلی آرنج) و آرنج تنیسبازان (آسیب و درد در قسمت خارجی آرنج) شایعترین علل درد آرنج محسوب میشوند. انجام کارهای مکرر باعث ایجاد فشار روی تاندونها میشود و با گذشت زمان میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد. علائم اولیه درد آرنج میتواند خشکی عضلات ساعد و خشکی مچ دست، ضعف عضلات مچ دست و در نهایت درد در صورت پیشرفت بیماری باشد.
فیزیوتراپی در مدیریت کوتاه مدت و بلند مدت علائم درد آرنج مؤثر است.
به طور معمول، برنامه درمانی شامل تکنیکهای درمان دستی است که برای تسکین درد در آرنج و بازگرداندن حرکت آن به حالت طبیعی طراحی شده است. درمان نقاط ماشهای عضلات دردناک و درای نیدلینگ نیز ممکن است برای بهبود افراد مبتلا مفید باشد. برنامه درمانی همچنین شامل تمریناتی برای کشش و تقویت آرنج و بازو به منظور بازگشت فرد به سطح مطلوب و جلوگیری از هرگونه عود مجدد درد آرنج در آینده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی فیزیوتراپی آرنج و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید، با شماره تلفنهای 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.
در چه صورت فیزیوتراپی آرنج ضروری است؟
آرنج مفصلی است که قسمت فوقانی و تحتانی بازو را به هم متصل میکند. قسمت فوقانی بازو از یک استخوان واحد تحت عنوان استخوان بازو (هومروس) تشکیل شده است. قسمت تحتانی بازو نیز از استخوانهای رادیوس و اولنا تشکیل شده است. آرنج مفصلی نسبتاً ساده است، اما به طور معقولی منفرد است به این معنا که فاقد عضلات و ساختارهای مشابه شانه یا پشت است.
آرنج میتواند در اثر باز شدن بیش از حد، اضافه بار یا ضربههای ناگهانی که به مفصل فشار میآورند آسیب ببیند. این فشارها به گونهای هستند که ساختار آرنج قادر به مقابله با آنها نیست. بهترین راه برای نشان دادن ماهیت آسیبهای آرنج، مثالهایی از صدمات شایع آرنج است:
آرنج گلفبازان (اپیکوندیلیت داخلی)
درد آرنج گلفبازان معمولاً با درد پراکندهای همراه است که از داخل آرنج شروع میشود و در امتداد ساعد ادامه مییابد. این درد به خصوص هنگام تکان دادن آرنج یا دست از قسمت مچ احساس میشود. آرنج گلفبازان در واقع ناشی از التهاب تاندونهای ساعد است که ساعد به استخوان بالای بازو (هومروس) متصل میشود. علت این التهاب معمولاً به دلیل فعالیتهایی است که شامل گرفتن طولانی مدت اجسام با دست میشوند، مانند وزنهبرداری، حفاری و چکشکاری. اگر این بیماری بدون درمان پیشروی کند، به شکل مزمن تبدیل میشود. در صورت مزمن شدن آرنج گلفبازان، علائمی مانند درد، ضعف و تخریب تاندون مشاهده میشود. فیزیوتراپی آرنج یکی از بهترین و مؤثرترین روشهای درمان برای کاهش درد و آزار آرنج گلفبازان است.
آرنج تنیسبازان (اپیکوندیلیت جانبی)
آرنج تنیسبازان (اپیکوندیلیت جانبی) احتمالاً یکی از شناختهشدهترین صدمات آرنج است. آرنج تنیسبازان با درد در قسمت خارجی (جانبی) آرنج همراه است که میتواند به سمت پایین دست و ساعد کشیده شود. حدود 3 درصد از افراد دچار این مشکل میشوند، رقمی که عمدتاً متشکل از متخصصین شاغل است. تنها 5 درصد از مبتلایان افرادی هستند که ورزش تنیس را انجام میدهند. این بیماری با التهاب تاندونهای بازکننده که بالای مفصل آرنج را به استخوان بازو متصل میکنند شروع میشود. آرنج تنیسبازان به راحتی تشخیص داده میشود زیرا با لمس ناحیهای که قسمتی از آرنج به نام اپیکوندیل جانبی را تشکیل میدهد درد توسط بیمار احساس خواهد شد. درد با گرفتن اجسام در دست بدتر میشود و تشخیص را میتوان با اشعه ایکس تأیید کرد.
متخصص فیزیوتراپی میتواند با تکنیکهای مختلف به بهبود آرنج تنیسبازان کمک کند.
شکستگی آرنج
هرچند ممکن است این موضوع امری بدیهی باشد اما شایعترین علت شکستگی آرنج ضربهای است که به بازوی شما در نزدیکی آرنج وارد میشود. این ضربه میتواند به دلیل زمین خوردن و افتادن روی آرنج یا بازوی کشیده شده، تصادفات رانندگی یا آسیبهای ناشی از ورزش باشد.
فیزیوتراپی آرنج شکسته میتواند به شما در بازگرداندن دامنه حرکتی، قدرت و عملکرد کلی بازو کمک کند. شکستگی آرنج میتواند آسیبی دردناک باشد. این مشکل احتمالاً منجر به کاهش تحرک در بازو، شانه یا مچ دست خواهد شد.
همچنین شکستگی آرنج میتواند توانایی شما در انجام وظایف و کارهای خانه یا شرکت در فعالیتهای تفریحی را محدود کند. درمان فیزیوتراپی با هدف بازگرداندن تحرک و قدرت مفصل و همچنین دامنه حرکتی شما انجام میشود تا بتوانید به فعالیت عادی یا تقریباً عادی خود بازگردید.
سایر علل
انجام فعالیتهای خاص در محیط کار میتواند به ایجاد درد آرنج کمک کند. این فعالیتها شامل فعالیتهای تکراری در محیط کار، بلند کردن اجسام سنگین یا حمل آنها به طولانی مدت و کار با ماشینآلات میشوند. اگر در انجام این فعالیتها توجه کافی به موقعیت بدن و ارگونومی محیط کار نشود، ممکن است خشکی و سفتی در آرنج به تدریج افزایش یابد.
یک متخصص فیزیوتراپی میتواند تمامی عواملی که موجب درد آرنج در محیط کار میشوند را بررسی کرده و به بیمار آموزش دهد. این آموزش میتواند شامل نحوهی درست وضعیت بدن، اصول ارگونومی در محیط کار، صحیح قرار گیری دست روی میز کار و سایر عوامل مرتبط باشد. با رعایت این آموزشها، بیمار میتواند از درد آرنج در محیط کار کاسته و تداوم کارایی خود را حفظ کند.
فیزیوتراپی آرنج
خشکی یک مشکل عمده در زمان صدمه دیدن آرنج است که دامنه حرکت را محدود میکند. گاهی اوقات، این خشکی مدتها پس از بهبود استخوانها و رباطهای آسیبدیده ادامه مییابد. بنابراین، ممکن است پزشک از شما بخواهد که فیزیوتراپی را بلافاصله پس از آسیب شروع کنید تا به شما در ایجاد حرکت آرنج در حال بهبودی کمک کند.
متخصص فیزیوتراپی با شما جهت بازیابی عملکرد عادی آرنج و بازو همکاری خواهد کرد. متخصصین از روشها و گزینههای مختلف فیزیوتراپی برای کمک به بازگشت سریع به فعالیتهای عادی استفاده میکنند. برخی از مواردی که طی درمان فیزیوتراپی روی آنها کار میشود شامل موارد زیر هستند:
محدوده حرکت
یکی از اهداف اصلی فیزیوتراپی پس از آسیب آرنج بازگرداندن دامنه حرکتی طبیعی (ROM) به آرنج است. آرنج مفصلی پیچیده است که به شما اجازه میدهد دست خود را خم یا آن را برعکس کنید. بازگرداندن دامنه حرکتی طبیعی کامل آرنج و ساعد برای بازیابی عادی عملکرد بازو بسیار مهم است.
بریس یا آویز گردن
درد و تورم پس از آسیب آرنج موجب کاهش عملکرد دست خواهند شد. ممکن است از شما خواسته شود که از بریس یا اسپلینت استفاده کنید. استفاده از این وسایل موجب استراحت تاندونها و عضلات شما بعد از انجام فعالیتهای مکرری میشود که به آرنج آسیب وارد کردهاند.
در صورت استفاده از آویز گردن، متخصص فیزیوتراپی میتواند نحوهی مناسب استفاده از آن را به شما آموزش دهد و از مناسب بودن آن اطمینان حاصل کند.
تمرینات قدرتی
متخصص فیزیوتراپی تمرینات تقویتکننده شانه و آرنج را به شما آموزش میدهد. همچنین این متخصصین میتوانند تمریناتی را برای کمک به بهبود قدرت مچ و دست تجویز کنند که به شما در بازیابی عملکرد عادی بازو کمک خواهند کرد.
همچنین تمریناتی برای دست شما توسط متخصص فیزیوتراپی تجویز میشوند تا قدرت گرفتن اجسام توسط دست به سطح قبل از آسیب باز گردد.
مدیریت درد
پس از آسیب آرنج، ممکن است مقداری تورم در اطراف آرنج خود مشاهده کنید. متخصص فیزیوتراپی میتواند به شما در مدیریت درد و تورم با استفاده از روشهای مختلف مانند تحریک الکتریکی و یخ کمک کند.
همچنین اولتراسوند میتواند بخشی از برنامه درمانی درد آرنج و آسیبهای ناشی از آن باشد. اولتراسوند موجب افزایش جریان خون و تجزیه بافتهای اسکار میشود که در نهایت این موارد روی روند بهبودی تأثیر زیادی دارند.
درمان دستی
متخصص فیزیوتراپی ممکن است از تکنیکهای درمان دستی بافتی برای ایجاد مقدار کمی میکروتروما در ناحیه برای شروع مجدد روند التهاب استفاده کند.
مراقبت مداوم
اکثر افراد باید بتوانند در عرض 2 تا 4 ماه به فعالیتهای عادی خود بازگردند. برای برخی افراد بهبودی کامل میتواند تا یک سال پس از آسیب به طول انجامد. بسیار معمول است که بعد از این مدت همچنان کاهش برخی از حرکات به میزان کم را تجربه کنید. بنابراین، ادامه تمرینات دامنه حرکتی و تمرینات قدرتی که در فیزیوتراپی آموختهاید بسیار مهم است.
پیشگیری مؤثرتر از درمان است. بنابراین، پس از پایان فیزیوتراپی به ورزش در خانه ادامه دهید. حتماً با پزشک خود در خصوص نتایج احتمالی درمان مشورت کنید.
داروها
در اکثر موارد تمرینات بدنی، استراحت زیاد و گذشت زمان میتوانند آسیبهای وارد شده به آرنج را التیام بخشند. در موارد شدید ممکن است داروهای خاصی برای تقویت روند بهبودی تجویز شود. کورتیکواستروئید داروی ضد التهابی و از پرکاربردترین داروها برای درمان درد آرنج است. پزشک شما کورتیکواستروئید را به منطقه آسیبدیده تزریق میکند تا به تسکین درد و تورم در ناحیه کمک کند.
تزریق کورتیکواستروئید به بهبود التهاب تاندونهایی که عضلات ساعد را به استخوانها متصل میکنند، کمک میکند. این داروها فقط باید در صورت تجویز پزشک مصرف شوند.