پاهای ما در طول روز، تمام وزن بدن را تحمل می کنند، اما این مسئله بدان معنا نیست که بروز پا درد طبیعی است، مخصوصا وقتی شب هنگام این درد در پاها ایجاد شود. تیر کشیدن، درد مبهم یا احساس عجیب سوزن سوزن شدن، از عوامل رایجی است که مردم بخاطر آن به متخصص مراجعه می کنند. این عوامل اغلب علائمی از یک بیماری و عارضه هستند. مراه به متخصص می تواند به تشخیص و درمان علت پا درد کمک کند.
پا درد چیست؟
پا درد را می توان به عنوان هر احساس درد یا ناراحتی در ناحیه ما بین کشاله ران و مچ پا توصیف کرد. بسته به علت، پا درد می تواند گاها متوسط و گاها شدید باشد و علائم ناشی از آن نیز ممکن است مداوم (بدون وقفه) یا متناوب (گذرا) باشند.
پا درد ممکن است حاد باشد، به این معنی که به سرعت و ناگهانی ظاهر شود سپس از بین برود. اگر پا درد هفته ها یا ماه ها ادامه داشته باشد، به آن پا درد مزمن می گویند.پا درد مزمن برخی از افراد ممکن است سال ها طول بکشد و زندگی آنها را نیز مختل کند.
چه علائمی به پا درد مرتبط است؟
پا درد ممکن است فقط ناحیه کوچکی از ساق پا را تحت تاثیر قرار دهد یا می تواند یک ناحیه وسیع یا حتی کل پا را درگیر کند. این درد می تواند مبهم یا تیز باشد، یا ممکن است بصورت سوزش، گزگز یا بی حسی باشد. همچنین ممکن است در باسن، کمر و ستون فقرات نیز درد داشته باشید.
سایر علائم و نشانههایی که میتوانند با پا درد رخ دهند عبارتند از:
- ورم
- رگ های واریسی
- کوفتگی یا زخم
- قرمزی، تورم یا گرما
- در صورت داشتن عفونت یا شکستگی، به طور کلی احساس درد شدیدی می کنید
- تغییر در رنگ ساق یا کل پا در صورتی که مشکل از عصب ها باشد
- دیر التیام یافتن زخم ها
علت پا درد چیست؟
بری از علل شایع پا رد:
- گرفتگی: زمانی است که ماهیچه ها به طور ناگهانی منقبض می شوند. درد به طور معمول در ساق پا احساس می شود اما خود به خود و به سرعت از بین می رود.
- رگ به رگ شدن و فشار به ماهیچه ها : ممکن است پا بسیار حساس شده باشد و همچنین ممکن است دچار اسپاسم عضلانی، تورم یا مشکل در حرکت دادن ساق پا شوی.
- جراحت جزئی: مانند ضربه یا آسیب منجر به کبودی: ممکن است باعث قرمزی، تورم یا تغییر رنگ در محل آسیب دیده شود.
- شکستگی: شکستگی یا ترک استخوان نیز ممکن است باعث تورم، تغییر شکل، کبودی و از دست دادن قدرت یا دامنه ی حرکتی پا شود.
- عفونت: زخم ها یا تاولهای عفونی نیز میتوانند باعث قرمز، متورم و گرم شدن ناحیه شوند. ممکن است تب داشته باشید و به طور کلی حال خوبی نداشته باشید.
- صدمات واده به فاصل، استخوان ها یا ماهیچه های اطراف: عضلات اطراف، رباط ها و تاندون ها می توانند گره های کوچکی ایجاد کنند که بسیار دردناک است. درد در پشت ساق پا می تواند ناشی از مشکلات مفاصل در پشت یا باشد. سیاتیک، مشکلات مچ پا، زانو یا لگن نیز می توانند باعث پا درد شوند.
- استفاده کم از پاها (کم تحرکی پاها): ممکن است دچار سوزن و سوزن شدن یا سفتی عضلات شوید.
- مشکلات رگ های خونی مانند لخته شدن خون (ترومبوز سیاهرگی عمقی) یا گردش خون ضعیف: همچنین ممکن است ورم، فشار، حساسیت به لمس یا رنگ پریدگی در ناحیه پا داشته باشید.
- رگ های واریسی: درد ناشی از این عارضه ممکن است شدید، ضربان دار یا سوزشناک باشد. همچنین ممکن است دچار سنگینی، گرفتگی یا بی راری پاها، تورم مچ پا، تیره شدن پوست روی رگ ها و خارش ناحیه شوید.
- عارضه های درگیر کننده ی عصب، مانند نوروپاتی دیابتی: در اینصورت ممکن است ضعف، بی حسی یا گزگز داشته باشید.
- سندرم کمپارتمان (کمپارتمنت): درد شدید بوده و زمانی که ساق پا را دراز میکنید افزایش مییابد و ممکن است پوست احساس گزگز، سوزش یا بیحسی کند و پوست ممکن است رنگ پریده و سرد به نظر برسد.
- دردهای برهه ی رشد (در کودکان): کودک ممکن ست معمولا شب هنگام، درد یا سوزشی در عضلات ران، ساق پا یا کل پا داشته باشد. پا درد همچنین می تواند نشانه ای از ابتلا به بیماری های مزمن مانند روماتیسم مفصلی و نقرس باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر پا درد را همراه با علائم زیردارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- تورم پا
- تغییر فرم و شکل ظاهری پا یا اینکه نمی توانید به درستی از پایتان استفاده کنید
- پا به طور غیرطبیعی سرد یا رنگ پریده است
- بی حسی و ضعف در پاها
- قرمزی و گرم بودن پاها
- ورم هر دو پا و مشکلات تنفسی
- درد پیشرونده ( دردی که هر لحظه بیشتر میشود)
اگر علائم عفونت، مانند تب یا پا درد پس از یک سفر طولانی، یا علائم جدی که بدون هیچ علتی ظاهر می شوند دارید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
پا درد چگونه درمان می شود؟
درمان پا درد به علت آن بستگی دارد. پا درد اغلب در خانه قابل درمان است، اما اگر درد ناگهانی، شدید یا مداوم باشد، یا همراه با علائم دیگری باشد، در اینصورت مراجعه به پزشک ضروری است.
اگر به طور ناگهانی در پی جراحت دچار درد شدید ، از اصول درمانی ملقب به RICER استفاده کنید:
- استرحت کردن: از حرکت دادن پا خودداری کنید.
- کمپرس یخ: یک کیسه یخ را هر به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی محل درد قرار دهید. این عمل را هر ۲ تا ۴ ساعت به مدت ۲ تا ۳ روز تکرار کنید.
- فشرده سازی: ناحیه را محکم بانداژ بندی کنید.
- ارتفاع: پا را بالاتر از لگن نگه دارید.
- مراجعه به پزشک: آسیب باید تحت نظر پزشک بررسی شود.
میتوانید برای کاهش درد از مسکنهای ساده مانند پاراستامول یا داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن استفاده کنید. در صورتی که با مشکل گرفتگی عضلانی روبرو هستید، استفاده از کشش ملایم عضلات میتواند موثر باشد. این روش نیز برای بسیاری از انواع دردهای پا قابل استفاده است. همچنین، اگر احساس سوزن سوزن شدن میکنید، ماساژ اطراف ناحیه میتواند کمک کند و میزان ناراحتی را کاهش دهد.
در صورتی که درد همچنان ادامه دارد، بسته به علت آن، پزشک ممکن است شما را به فیزیوتراپیست، متخصص پا یا سایر تخصصهای درمانی ارجاع دهد. ممکن است نیاز به مصرف داروهایی مانند آنتیبیوتیکها یا داروهای ضد التهابی داشته باشید. همچنین، برخی افراد ممکن است نیاز به جراحی داشته بشند.
آیا می توان از بروز پادرد جلوگیری کرد؟
شما می توانید با گرم کردن بدن قبل از ورزش و سرد کردن بدن بعد از آن و انجام حرکات کششی ، از فشارها و آسیب ها جلوگیری کنید. میزان فعالیت بدنی خود را به تدریج افزایش دهید و خیلی سریع و پر فشار شروع به ورزش کردن نکنید.
تعویض کفش ها با کفش های مناسب ورزش نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند در رفع پادرد موثر باشد.
به طور کلی توجه به سلامتی مانند داشتن خواب کافی، نوشیدن آب کافی، ورزش منظم، سیگار نکشیدن، داشتن وزن مناسب، هم می تواند کاملا اثرگذار باشد.
پا درد شبانه و بیماری شریان محیطی
برخی از افراد پا درد شبانه را بهعنوان علائمی از پیری و افزایش سن می دانند و آن را نادیده میگیرند، اما اگر شبانه پا دردی دارید که خواب شما را مختل میکند، میتواند نشانه ای از اتلا به بیماری شریان محیطی (PAD) باشد.
بیماری شریان محیطی یک بیماری مرتبط با گردش خون است که توسط رسوبات چربی در دیواره شریان شما ایجاد می شود. این رسوبات تجمع یافته و جریان خون را در پاها یا بازوهای شما کاهش می دهند. با کاهش جریان خون، پاهای شما اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند و درد شروع می شود.
در موارد حاد، بیماری شریان محیطی می تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغی، عفونت و حتی قطع عضو شود. اگر پا دردی دارید که بیش از چند روز طول میکشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بیماری شریان محیطی (PAD) چیست؟
بیماری شریان محیطی یک بیماری مرتبط با گردش خون است که توسط رسوبات چربی در دیواره شریان شما ایجاد می شود. این رسوبات تجمع یافته و جریان خون را در پاها یا بازوهای شما کاهش می دهند. با کاهش جریان خون، پاهای شما اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند و درد شروع می شود. بر اساس گزارشات مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، حدود ۸.۵ میلیون نفر از مردم جهان، به این بیماری مبتلا هستند و تقریباً ۱۵ درصد از آمریکایی های بالای ۷۰ سال به آن مبتلا شده اند.
علائم بیماری شریان محیطی عبارتند از:
- گرفتگی عضلات پا
- احساس ضعف در پاها
- احساس بی حسی در پاها
- احساس سردی در پاها
- پاها رنگ عجیبی درند
- پاها احساس سفت شدن یا گزگز می کنند
- زخم روی انگشتان پا، کف پاها یا ساق پا که بهبود نمی یابند
این عوامل خطر می توانند شانس ابتلا به بیماری شریان محیطی را افزایش دهند:
- داشتن سن ۵۰ سال یا بیشتر
- سابقه دیابت
- سابقه فشار خون بالا
- سابقه کلسترول بالا
- سابقه سیگار کشیدن
سؤالات متداول
آیا پا درد به قلب هم ربط دارد؟
انسداد ناش از تجمع کلسترول، بافت اسکار و لخته های خون در رگهای خونی، همان چیزی است که با ابتلا به بیماری شریان محیطی، در رگ های خونی تغذیه کننده قلب اتفاق می افتد. بیماری شریان محیطی در جریان خون به پاها اختلال ایجاد می کند که می تواند باعث درد یا بی حسی در پاها شود.
آیا فشار خون بالا می تواند باعث درد پا شود؟
فشار خون بالا می تواند به طور جدی بر گردش خون تأثیر بگذارد و باعث پا درد شود. این عارضه با سردی پا و سکته مرتبط است.
پا درد نشان دهنده چیست؟
در اکثر موارد، پا درد ناشی از ساییدگی، استفاده بیش از حد، یا آسیب در مفاصل یا استخوان ها یا در عضلات، رباط ها، تاندون ها یا سایر بافت های نرم است. برخی از انواع پا درد را می توان به مشکلاتی در قسمت پایین ستون فقرات فرد، مرتبط دانست. پا درد همچنین می تواند ناشی از لخته شدن خون، رگ های واریسی یا گردش خون ضعیف باشد.
آیا پادرد از علائم ابتلا به کووید ۱۹ است؟
دردهای عضلانی غیرطبیعی می تواند یکی از علائم اولیه ابتلا به کووید ۱۹ باشد که اغلب در همان ابتدای بیماری ظهر می شود. این درد معمولاً بهطور متوسط دو تا سه روز طول میکشد، اما با افزایش سن ممکن است مدت بیشتری طول بکشد.