کمردرد بارداری و درمان آن

کمردرد بارداری

داشتن کمردرد، به خصوص در مراحل اولیه بارداری، بسیار متداول می­باشد. در هنگام بارداری، رباط­های بدن شما به طور طبیعی نرم­تر خواهند شد و برای آماده کردن شما جهت انجام زایمان، کشیده می­شوند. این عمل باعث ایجاد کشیدگی بر روی مفصل­های کمر و لگن می­شود که این عوامل می­توانند در نهایت باعث ایجاد کمردرد شوند.

با اینکه داشتن کمردرد در دوره بارداری امری عادی می­باشد، اما شما باید در حد امکان برای کاهش درد آن فعال باشید. این کار می­تواند منجر به گذراندن دوره بارداری شادتر و سالم­تری گردد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد کمردرد در بارداری و رزرو وقت مشاوره با مرکز جامع توانبخشی امید به شماره 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

عوامل ایجاد کمردرد در زنان باردار


کمردرد دوره بارداری معمولاً زمانی اتفاق می­افتد که در آن لگن، در ناحیه مفصل ساکروایلیاک، به ستون فقرات نزدیک می­شود. دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد. برخی از عوامل که احتمال وقوع آنها بیشتر می­باشد، در زیر آورده شده­ است:

 

عوامل کمردرد بارداری

 

  • افزایش وزن: هنگام یک بارداری سالم، خانم­ها معمولاً 25 تا 35 پوند وزن اضافه خواهند کرد. ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند. این عامل می­تواند منجر به کمردرد شود. وزن بچه در حال بزرگ شدن و رحم نیز فشار مضاعفی را بر رگ­های خونی و عصب­های موجود در لگن و کمر، وارد خواهد کرد.
  • تغییرات حالت بدنی: بارداری می­تواند منجر به تغییر مرکز ثقل شما گردد. در نتیجه، شما (بدون آن­که متوجه شوید)، حالت بدنی و حرکت خود را با شرایط تطبیق خواهید داد. این عامل منجر به ایجاد کمردرد و کشیدگی خواهد شد.
  • تغییرات هورمونی: هنگام بارداری، بدن شما هورمونی به نام رِلاکسین (relaxin) را درست خواهد کرد که به رباط­های موجود در ناحیه لگن اجازه می­دهد تا مفصل­ها را راحت و شل کنند و مقدمات فرآیند زایمان صورت پذیرد. همین هورمون می­تواند باعث شل شدن رباط­های کمکی ستون فقرات، عدم تعادل و درد شود.
  • جدایی ماهیچه ­ها: هنگامی که رحم گسترش پیدا می­کند، دو صفحه موازی از ماهیچه­ ها (ماهیچه­ های راست شکمی) که از ناحیه دنده­ ها تا استخوان شرم­گاهی ادامه پیدا می­کنند، ممکن است در ناحیه شکاف مرکزی جدا شوند. این جداسازی موجب بدتر شدن کمردرد خواهد شد.
  • استرس: استرس روحی می­تواند باعث ایجاد تنش ماهیچه در کمر و به صورت کمردرد یا اسپاسم کمر احساس شود. شما ممکن است متوجه شوید که افزایش کمردرد شما در زمانهای پراسترس دوره بارداری اتفاق خواهد افتاد.

کاهش کمردرد دوران بارداری


شما با انجام دادن مراحل زیر، می­توانید از کمردرد دوران بارداری جلوگیری کنید یا آن را کاهش دهید:

  • ورزش: ورزش منظم باعث قوی­تر شدن ماهیچه­ ها و انعطاف­پذیری بیشتر شما خواهد شد. این کار می­تواند تنش و فشار را بر روی ستون فقرات شما کاهش دهد. ورزش­های امن برای بیشتر خانم­های باردار عبارتند از: راه رفتن، شنا کردن و دوچرخه­ سواری ثابت. دکتر یا فیزیوتراپ، می­تواند ورزش­هایی برای قوی­سازی کمر و شکم، به شما توصیه کند.
  • بکارگیری حرارت و سرما: استفاده از حرارت و سرما برای کمر، ممکن است بتواند به شما کمک کند. اگر متخصص سلامت شما با این کار موافق باشد، با گذاشتن کمپرس­هاس سرد (مانند کیسه یخ یا قرار دادن سبزیجات یخ­زده در حوله) در نقطه دردناک به مدت 20 دقیقه و چند بار در روز، کار خود را آغاز کنید. پس از گذشت دو یا سه روز، با حرارت کار کنید و یک صفحه حرارتی یا کیسه آب گرم را بر روی ناحیه دردناک قرار دهید. مراظب باشید تا حرارت بر شکم خود در دوره بارداری قرار ندهید.
  • بهبود حالت بدن: خم شدن، باعث ایجاد کشیدگی در ستون فقرات شما خواهد شد؛ بنابراین، استفاده از یک حالت بدنی درست در هنگام کار کردن، نشستن، یا خوابیدن کار درستی خواهد بود. به عنوان مثال، خوابیدن به بغل و قرار دادن یک بالش در بین زانوها، باعث کاهش فشار وارده بر کمر شما خواهد شد. هنگامی که پشت میز نشسته­ اید، یک حوله پیچیده شده را برای کمک در پشت خود قرار دهید، پاهای خود را بر روی تعدادی کتاب یا یک چهارپایه استراحت دهید و با حالت صاف و شانه­ های عقب داده شده، بنشینید. هنگام ایستادن، باسن خود را جلو بدهید و شانه­ های خود را عقب ببرید. ممکن است برای جبران بزرگ شدن شکمتان، مجبور به تکیه دادن به عقب شوید. استفاده از یک نگه­دارنده شکم در این موارد، می­تواند کمک کند.
  • به طور منظم حرکات کششی انجام دهید: حرکات کششی “کشش عقب­گرد”، “کشش کمر” و “کج کردن لگن به صورت ایستاده” را مورد بررسی قرار دهید. این حرکات می­تواند منجر به قوی­سازی ماهیچه­ های کمر و لگن شما گردد.
  • لباس مناسب به تن کنید: از کفش­های با پاشنه کوتاه (از پاشنه صاف استفاده نکنید)، با پشتیبانی از قوس خوب، استفاده کنید. از کفش­های پاشنه بلند دوری کنید، زیرا می­توانند شرایط تعادل شما را رو به جلو تغییر دهند و باعث زمین خوردن شما شوند. بهتر است شما در این وضعیت، یک نگه­دارنده شکم برای دوره بارداری نیز بپوشید. با اینکه تحقیق درباره میزان تاثیرگذاری نگه­دارنده شکم در دوره بارداری کم می­باشد، برخی از خانم­ها استفاده از این وسیله را مفید و موثر می­دانند.
  • به بغل بخوابید: به بغل بخوابید و از خوابیدن بر روی پشت خود پرهیز کنید. یک یا هر دو زانوی خود را به حالت خم شده نگه دارید. از بالش­های کمکی یا بالش­های دوره بارداری برای قرار دادن بین زانوهای خم شده خود، زیر لگن یا برای کمر استفاده نمایید.
  • مشاوره: اگر کمردرد شما با استرس رابطه مستقیم داشته باشد، صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد یا مشاور می­تواند کمک کند.
  • طب سوزنی: طب سوزنی نوعی درمان چینی می­باشد که در آن سوزن­هایی در نقاط خاصی از بدن شما فرو می­رود. مطالعات نشان داده­اند که استفاده از طب سوزنی برای کاهش کمردرد ناشی از دوره بارداری موثر می­باشد. در صورت تمایل به استفاده از این روش، با متخصص سلامت خود مشورت کنید.
  • کایروپراکتیک: در صورت انجام درست این عمل، کایروپراکتیک در ناحیه ستون فقرات می­تواند فرآیندی امن در دوران بارداری باشد؛ اما قبل از استفاده از این روش، با دکتر خود مشورت کنید.

 زمان مشاوره با دکتر خود را بدانید

اگر کمردردهای شدیدی را در دوره بارداری خود تجربه می­کنید یا کمردردی را دارید که بیشتر از دو هفته در حال ادامه پیدا کردن می­باشد، با متخصص سلامت خود مشورت کنید. او قادر خواهد بود که داروهایی مانند استامینوفن (تیلنول و غیره) یا درمان­های دیگری را به شما پیشنهاد دهد.

 

مشاوره کمردرد بارداری

 

به خاطر داشته باشید که کمردرد دوران بارداری ممکن است نشانه­ ای از زایمان زودرس یا عفونت مجاری ادراری باشد. اگر شما در دوره بارداری خود از کمردرد رنج می­برید که همراه آن خونریزی واژن، تب یا سوزش ادرار است، سریعاً با متخصص سلامت خود تماس بگیرید.

ورزش­هایی که کمردرد را در دوران بارداری کاهش می­دهند


این ورزش­های ملایم باعث قوی­سازی ماهیچه­ های شکمی و کاهش کمردرد دوران بارداری خواهند شد:

  1. به صورت چهار دست­ و­ پا و با قرار دادن زانوها در زیر باسن شروع کنید، دست­ها را در زیر شانه قرار دهید، انگشت­ها را رو به جلو و ماهیچه ­های شکم را بلند کنید تا پشت خود را صاف نگه دارید.
  2. ماهیچه­ های شکم خود را به سمت داخل و پشت خود را بلند و به سمت سقف ببرید. با این کار اجازه استراحت سر و باسن خود را به آرامی بدهید. اجازه ندهید تا آرنج­هایتان قفل شود و فقط کمر خود را تا جایی که راحت هستید، حرکت دهید.
  3. چند ثانیه خود را به این شکل نگه دارید و سپس به حالت اولیه بازگردید. مواظب باشید تا پشت خود را خالی نکنید. پشت شما باید همیشه به حالت صاف و خنثی خود بازگردد.
  4. این عمل را آهسته و به طور مداوم 10 بار انجام دهید. به ماهیچه­ های خود اجازه کار زیاد بدهید و کمر خود را به دقت حرکت دهید.

 سوالات متداول


کمردرد دوران بارداری چه مدت طول خواهد کشید؟ 

اگر کمردردی مزمن تا قبل از دوران بارداری نداشته باشید، درد کمر شما تا قبل از عمل زایمان کاهش پیدا خواهد کرد.

آیا می­توان از یک صفحه حرارتی در دوران بارداری استفاده کرد و آن را بر روی کمر قرار داد؟

برای کاهش درد ناشی از دوران بارداری در ناحیه کمر، باسن و مفصل­ها، استفاده از یک صفحه حرارتی ایرادی ندارد. فقط استفاده از آن بعد از گذشت 20 دقیقه توصیه نمی­شود.

آیا کمردرد دوران بارداری خطرناک است؟

درد ایجاد شده که مطمئناً منبع پریشانی می­باشد، معمولاً نشانه­ ای از خطر برای شما یا فرزند شما به وجود نخواهد آورد.

برای جلوگیری از ایجاد کمردرد دوران بارداری، چگونه باید دراز بکشم؟ 

سعی کنید در حالتی دراز بکشید تا حالت انحنای کمر خود را حفظ کنید (مانند دراز کشیدن به بغل، خم کردن جزئی زانوها در حالت درازکش و قرار دادن بالش بین زانوهای خود). از خوابیدن به بغل و فشردن زانوهای خود به سمت سینه جلوگیری کنید. از خوابیدن بر روی شکم خود نیز خودداری کنید.

تلفن نوبت دهی کلینیک