با توجه به افزایش بیسابقه موارد ابتلا به ویروس کووید-۱۹، جامعه جهانی با خطر ابتلا به این بیماری روبرو است. علائم شائع این ویروس شامل تب، ضعف عمومی، سرفه، سرماخوردگی، تنگی نفس، اسهال و درد بدن میباشد. اما تمایز بین درد بدن عادی و درد ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ حتی پس از دریافت نتایج منفی آزمایش میتواند سخت باش. این تمایز ممکن است حتی برای پزشکان نیز چالشبرانگیز باشد و دقت و درستی تشخیص را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال، درد بدن و کشیدن ممکن است به دلیل عوامل متعددی رخ دهد و به نظر میرسد درد عضلانی ناشی از ویروس کووید-۱۹ کمی متفاوت باشد. این مقاله توضیحاتی درباره روشهای مدیریت درد بدن در خانه برای بیماران کووید-۱۹ ارائه میدهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان مناسب برای بدندرد در دوران کرونا و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید، با شماره تلفن 09128444990 تماس حاصل فرمایید.
علت بدندرد در دوران کرونا
اگرچه درد ماهیچه ممکن است ناشی از عوامل دیگری به جز بیماری کووید-19 نیز باشد، کارشناسان سلامت معتقدند که چندین نوع عفونت ویروسی میتواند باعث بروز درد ماهیچه شود. درد ماهیچه ناشی از عفونتهای ویروسی، از جمله ویروس کووید-19، ممکن است پس از تحریک سیستم دفاعی بدن توسط ویروس به وجود آید. در یک عفونت، بدن به سختی با پاتوژنها مبارزه میکند و این منجر به واکنشهای التهابی میشود. این واکنش ممکن است باعث ایجاد درد ماهیچه شود.
درد ماهیچه ناشی از آزادسازی اینترلوکینها توسط سلولهای سیستم ایمنی بدن به وجود میآید. اینترلوکینها پروتئینهایی هستند که در فرآیند مقاومت در برابر پاتوژنهای مهاجم به بدن کمک میکنند.
درد ماهیچه ناشی از ابتلا به کووید-19 به طور معمول با درد ماهیچه ناشی از فعالیت فیزیکی سنگین یک فرد متفاوت است و ممکن است تا چند روز ادامه یابد. به عبارت دیگر، درد ماهیچه ناشی از ابتلا به کووید-19 معمولاً برای چندین روز پابرجاست. در مقابل، درد ناشی از فعالیت بدنی در عمل تا چند ساعت پس از آن باقی میماند و در نهایت به پایان میرسد.
همچنین، درد ماهیچه ناشی از ابتلا به کووید- 19 میتواند پخش شود و کل بدن را در بر بگیرد. اما برخی گزارشها ناشی از آن است که این درد معمولاً در محوطه پایین کمر باقی میماند.
چگونگی مدیریت بدن درد برای بیماران مبتلا به کووید
درد ماهیچه یا مفصل ایجاد شده در بیماران مبتلا به کووید-19 میتواند هفته ها یا حتی روزها به طول بیانجامد. بسیاری از بیماران حتی بعد مشخص شدن نتیجه منفی تست خود، نسبت به چنین دردهایی گله و شکایت دارند. در نتیجه، این عامل در حال حاضر به عنوان نشانه ای از سندروم پسا-کووید در نظر گرفته میشود. در اینجا، چند نکته برای مدیریت بدن درد بیماران با تست کووید مثبت در خانه ارائه شده است:
از مسکنها/داروهای ناسب استفاده کنید
اگر درد بدن در فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد میکند، باید از یک قرص مسکن استفاده نمایید. مردم معمولاً از داروهای ضد تب و لرز به صورت خود تجویز استفاده میکنند. از این عمل بایستی پرهیز نمود، چون استفاده بیش از اندازه داروهای ضد تب و لرز منجر به صدمه خوردن کبد میشود. شما باید از نسخه های مناسب دکتر که شامل داروهای شلکننده ماهیچه ها میباشد، استفاده کنید. از پمادها نیز برای دردهای خفیف استفاده میشود و اینها همراه با دارو میتواند تسکین بیشتری به همراه داشته باشد.
مایعات به اندازه کافی بنوشید
ما باید به اندازه کافی مایعات بنوشیم تا کارکرد بدنمان به درستی صورت پذیرد. نوشیدن مایعات به مقدار کم منجر به کاهش آب در دیسکهای ستون فقراتمان میشود و به همین دلیل ضربه پذیری آنها کاهش پیدا خواهد کرد. این عامل در نهایت باعث کشیدگی عضلات پشت می شود و درد ایجاد خواهد کرد. خوردن میوه هایی مانند هندوانه و خربزه به هیدراته کردن افراد در زمان حرارتهای اذیت کننده خیلی کمک میکند.
در رژیمتان ویتامین D را لحاظ کنید
ویتامینها به بدنمان کمک میکند که کارکرد روانتری داشته باشد. ویتامین D به بدن ما در جذب مواد معدنی مانند کلسیم در بدن، کمک میکند. با ایستادن در نور آفتاب به مقدار کافی (که به بدن در دریافت ویتامین D کمک میکند)، استخوانهای بدن به همراه سیستم ایمنی بدن مقاومت بیشتری به دست خواهند آورد و بدن درد را کاهش خواهند داد. هیچ رابطه مستقیمی ین پشت درد هنگام ابتلا به کووید با تست مثبت و ویتامین D وجود ندارد، ولی این عامل در نهایت به قویسازی استخوانها و درمان پشت دردها کمک خواهد کرد.
به بدن خود تحرک ببخشید
یکی از عوامل اصلی بدن درد در بیماران کووید، عدم تحرک بدن در هنگام قرنطینه میباشد. افراد بایستی ورزشهای خاص ریَوی به همراه حرکات کششی را انجام دهند تا مشکل درد ماهیچه حل شود. در بعضی موارد که بیماران برای ورزش کردن خیلی ضعیف هستند، باید مراقب حالتهای بدن خود در هنگام نشستن و خوابیدن باشند.
با دکتر خود صحبت کنید
اگر درد بدن افزایش پیدا کند یا تداوم داشته باشد، باید به دکتر مراجعه کنید. برای دریافت خدمات درمانی در صورت لزوم، مشورت گرفتن از دکتر برای شما امری ضروریست. با جزئیات کامل با دکتر خود درباره محل و شدت دردهایتان صحبت کنید.
بنابراین، این موارد از سری نکات مهم برای مدیریت بدن درد در افراد مبتلا به ویروس بود. شما باید همیشه به خاطر بسپارید که کووید-19 هنوز هم یک ویروس نسبتاً جدید محسوب میشود و ما هنوز در مسیر شناخت و دانستن موارد جدید در مورد این ویروس قدم برمیداریم. نکات تأثیرگذار لیست شده در بالا میتواند به مدیریت بدن درد در بیماران کووید حتی در خانه نیز کمک کند.
درد ماهیچه دوره کووید-19 و پسا-کووید چیست؟
عوارض پسا-کووید میتواند بعد از یک یا دو ماه بعد از شروع بیماری خود را نشان دهد. علائمی که بیماران بعد از بیماری کووید ممکن است با آن مواجه شوند عبارتند از کوفتگی، سردردهای متناوب و درد مفصل. همچنین این افراد احساس نمیکنند که به حالت عادی برگشته اند. این گروه از بیماران نیاز به یک ارزیابی مناسب دارند.
آیا درد مفصل دوران پسا-کووید قابل ترمیم است یا خیر؟
در ابتدا دسترسی به سابقه بیمار امری ضروریست تا بررسی گردد که این فرد در گذشته از طریق موارد مفصلی رنج نبرده باشد. بعد از آن، مفصلها باید آنالیز شوند تا بررسی گردد که عفونت ویروسی یا هیچگونه بیماری به ساختار بافتها آسیب دائمی وارد نکرده باشد.
در صورتی که هیچ سابقه ای از بیماری یا آسیب شدید به بافتها وجود نداشته باشد، موارد زیر میبایست انجام پذیرد.
- بیماران باید به تدریج به سمت ورزشهای فیزیکی بازگردند. در بیشتر موارد، این اتفاق میافتد که بسیاری از ما عادت به استراحت کردن بیشتر از دو روز نداریم.
- استراحت کردن. هیدراته کردن مناسب و استفاده از برخی مکملها میتواند در این راه کمک کند.
- برای جلوگیری از روبرو شدن با دردهای پسا-کووید، فرد نباید کاملاً بی تحرک باشد و اگر شما در قرنطینه هستید، پس ورزش در حد متوسط باید برای شما ادامه پیدا کند.
- با اینحال، در خلال بیماری کووید، شخص باید از انجام ورزشهای سخت پرهیز کند. این به آن دلیل است که شما ممکن است با وضعیتی به نام هیپوکسی یا کمبود اکسیژن اشباع مواجه شوید و به خاطر آن ممکن است از کمبود هوا در متابولیسم همراه با افزایش سطح لاکتات رنج ببرید. این امر منجر به افزایش شدت بیماری خواهد شد.
- اگر آسیبی به مفصلها وارد نشده باشد، مردم به مرور زمان میتوانند بهبود پیدا کنند.
هنگامی که به استخوانها و مفصلها آسیب وارد شده باشد
مطالعات اخیر قادر بوده اند این مورد را برقرار کنند که ممکن است در بیماران پسا-کووید که به تازگی از چنین مسائلی رنج برده اند یا افرادی که آن را تجربه نکرده اند، موردی به نام زوال مفصل وجود داشته باشد.
بیماری کووید قادر است قابلیت پاسخگویی خودکار سیستم ایمنی بدن را به کار اندازد و این مورد کشف شده است که در شرایطی که بیماران از آرتروز یا موارد دیگر رنج برده اند، زوال وجود داشته است.
حتی بیمارانی که هیچگاه مشکلی مرتبط با مفصل نداشتند، به تازگی با مشکلاتی مفصلی مراجعه میکنند.
کووید ممکن است تا مرحله درد ماهیچه پس از بیماری ادامه پیدا نکند، ولی پتانسیل تشدید مشکلات مفصلی قبل را دارد و همچنین در مواردی منجر به آغاز بیماریهای سیستم ایمنی خودکار بدن می شود.
با اینحال این وضعیت به احتمال زیاد درست نمیشود و فقط قدمهایی میتوان در جهت کاهش سرعت پیشرفت زوال برداشت. دکتری میفرماید ” به طور کلی، تأثیرپذیری هر مفصل به عنوان فرآیند واکنشی سیستم ایمنی خودکار بدن در قبال یک ویروس، به مانند بیماری زوال مفصل، منجر به افزایش فرآیند زوال خواهد شد”.
چه کارهایی میتواند صورت پذیرد؟
- نباید از درد مداوم مفصل و ماهیچه چشم پوشی کرد.
- حتی اگر بعد از 4 تا 6 ماه پس از اتمام بیماری کووید احساس درد مداوم میکنید، احتیاج به بررسی دارد.
- اگر شخص از بیماری آرتروز خودایمنی رنج برده است، پس باید به یک روماتولوژیست مراجعه کند.
- با اینکه حالت زوال را نمیتوان برگرداند، درمان میبایست صورت پذیرد تا فرآیند رو متوقف یا سرعت آن را پایین آورد.
- با اینکه بعضی از علائم پسا-کووید احتیاج به زمان خود برای بهبود دارند، موارد دیگری وجود دارد که نباید از آنها چشم پوشی کرد. شخص باید از تناسب فیزیکی اندام و تغذیه خود در حین بهبود و برای سلامت خوب طولانی مدت، مراقبت کند.