سوزنخشک یا درای نیدلینگ یک روش درمانی است که به کاهش دردها کمک میکند. در این روش، پزشکان از سوزنهای بسیار نازک استفاده میکنند و آنها را در نقاط مشخصی روی بدن وارد میکنند. این نقاط به عنوان نقاط ماشهای شناخته میشوند. این روش به نام “درای” شناخته میشود تا آن را از روشهای دیگری که از سوزن برای تزریق مایع استفاده میکنند، تمیز دهد. در سوزنخشک، هیچ نوع مایع یا تزریقی با سوزنهای خشک استفاده نمیشود.
علاوه بر این، سوزنخشک با عناوین دیگری نیز شناخته میشود، از جمله “سوزن خشک نقطه ماشهای” و “سوزن خشک نقاط ماشهای میو فاسیال”. اصطلاح “میو فاسیال” به درد عضلانی اشاره دارد که فراتر از درد عادی است که افراد در زمان فعالیت یا آسیبدیدگی احساس میکنند. این یک شرایط مزمن است و اغلب به مناطق محدودی محدود میشود به جای درگیری کل بدن.
نقاط ماشهای نقاطی هستند که عضلات آنها سفت یا اسپاسم میشوند. نقطه سفت به حداقل فشار حساس است و هنگام لمس، درد به عضله ارسال میشود. نواحی شانهها، گردن، رانها، پشت و پاشنه پا از نواحی معمولی هستند که سوزنخشک در آنها استفاده میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درای نیدلینگ (سوزن خشک) و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید، با شماره تلفن 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.
سوزن خشک با طب سوزنی چه تفاوتی دارد؟
طب سوزنی و سوزن خشک در این مورد شباهت دارند که در هر دو از سوزنهای بسیار ظریف و سوزنهای فیلامنت استفاده میشود و هیچگونه تزریقی انجام نخواهد شد؛ اما شباهت در همین جا متوقف میشود.
طب سوزنی، طب چینی سنتی است و قرن ها استفاده شده است. متخصصین طب سوزنی، سوزنها را در نواحی مختلف بدن قرار میدهند تا به تسکین درد فیزیکی و ذهنی کمک شود. متخصصین معتقدند نقاط طب سوزنی به بهبود جریان انرژی که Qi نام دارد، کمک میکند. سوزنها میتوانند در قسمتهای مختلف بدن که ظاهراً مشکل واقعی به آنها مربوط نمیشود، قرار داده شوند. به عنوان مثال، در فرد مبتلا به درد صورت، ممکن است سوزنها نه تنها در اطراف صورت، بلکه در پاها و بازوها نیز قرار بگیرند.
طب سوزنی هم چنین تنها به درمان درد محدود نمیشود و میتواند به درمان شرایطی از قبیل زیر دارزند کمک کند:
- اعتیاد
- آلرژی ها
- فیبرومیالژی
- تهوع
- آسیب فشار تکراری
سوزن خشک، به درمان مستقیم درد در بافت عضلانی درگیر می پردازد. برخلاف طب سوزنی که میتواند یک درمان مستقل باشد، سوزن خشک اغلب همراه با سایر درمانها مانند فیزیوتراپی یا کایروپراکتیک انجام میشود.
برخی پزشکان، طب سوزنی و سوزن خشک را برای بیمارانی که مبتلا به درد میو فاسیال همراه با دیگر مشکلاتی هستند که میتوانند از مزایای طب سوزنی بهره ببرند، ترکیب می کنند.
مزایای سوزن خشک چیست؟
افرادی که مبتلا به درد میو فاسیال هستند و درد با درمانهای سنتی مانند مصرف دارو و فیزیوتراپی تسکین نیافته، میتوانند از مزایای سوزن خشک بهرهمند شوند.
سوزن خشک، روش درمانی کم تهاجمی است. این بدین معناست، زمانی که سوزن وارد میشود، به عمق نمیرود و برای مدت طولانی داخل عضله باقی نمیماند. افرادی که با طب سوزنی تسکین مییابند، به مرور داروهای درد را کم و یا قطع می کنند.
سوزن خشک میتواند شانس موفق آمیز بودن دیگر درمانها را نیز بهبود بخشد. به عنوان مثال، این روش میتواند به افراد کمک کند تا سفت شدگی عضلات و درد کمتری را در طول جلسات طب فیزیکی و یا ماساژ درمانی احساس کنند و نتایج مثبتی از درمان حاصل خواهد شد.
سوزن خشک توسط چه فردی انجام میشود؟
فیزیوتراپ ها، متخصصین طب سوزنی، متخصصین کایروپراکتیک و درمانگران آموزش دیده از جمله پزشکانی هستند که سوزن خشک را پیشنهاد میدهند.
هنگام انتخاب متخصص سوزن خشک، حتماً مطمئن شوید که واجد شرایط و صلاحیت هستند. حتماً این مورد که کجا مدرک و آموزش خود را گذراندهاند و هم چنین میزان تجربه آنها، جویا شوید.
سوزن خشک چگونه انجام میشود؟
سوزن خشک در مطب پزشک و یا کلینیک انجام میشود. بیمار در پوزیشنی قرار میگیرد که امکان دسترسی پزشک به نقاط ماشهای فراهم باشد. بعد از شناسایی نقاط ماشهای (تریگر پوینت) مناسب، پوست کاملاً تمیز میشود تا احتمال بروز عفونت به حداقل برسد، ناحیه با دست گرفته میشود و سپس سوزنهای میکروفیلامنت استریل، وارد ناحیه مورد نظر خواهند شد که میتواند با انقباض عضله همراه باشد که البته برطرف خواهد شد.
عمق قرارگیری سوزنها متغیر است و به نوع درد بستگی دارد. برخی سوزنها کوتاه هستند و تنها در چند میلی متری پوست وارد میشوند، در حالی که برخی دیگر طویل تر بوده و تا عمق 25 تا 125 میلی متری عضله و فاسیا وارد میشوند. در برخی افراد، سوزن به مدت چند ثانیه و در برخی دیگر برای مدت طولانی تر، ده تا پانزده ثانیه باقی میماند.
برخی بیماران، وارد شدن سوزنها به پوست را احساس نمیکنند، در حالی که برخی دیگر احساسی مانند نیشگون گرفتن و یا گرفتگی را تجربه خواهند کرد.
سوزنها تنها یک بار مورد استفاده قرار می گیرند و بعد از آن به دلایل بهداشتی، دور ریخته میشوند.
روز بعد از سوزن خشک چه انتظاری باید داشت؟
نیاز به آمادگی خاصی قبل از جلسه سوزن خشک نیست، گرچه بهتر است ابتدا با پزشک صحبت کنید تا اطمینان حاصل گردد. این کار کمک میکند تا لباس های گشاد بپوشید. افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند، باید حتماً قبل از درمان با پزشک خود مشورت کنند. متخصص سوزن خشک از بیمار در خصوص نوع داروهای مصرفی سؤال خواهد کرد.
پزشک، روش درمان و مدت زمان درمان را برای بیمار توضیح خواهد داد. مهم است که بیمار در طول درمان بدون حرکت باقی بماند و این فرصت خوبی برای استراحت خواهد بود.
احساس درد در عضلات اطراف ناحیه سوزن خشک بعد از درمان کاملاً طبیعی است و بیشتر مشابه دردی است که افراد بعد از ورزش، تجربه می کنند. درد خود به خود برطرف میشود و قرار دادن کمپرس گرم در ناحیه میتواند به شل شدن عضله کمک کند.
خطرات و عوارض احتمالی سوزن خشک چیست؟
سوزن خشک، روش کاملاً ایمنی است اما برخی افراد نباید تحت این روش درمانی قرار بگیرند. از جمله:
- افرادی که از سوزن می ترسند
- افرادی که نمیتوانند روند درمان را درک کنند و ممکن است حرکت کنند
- خانم های باردار. توصیه میشود تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود، حتی زمانی که تصور میشود خودداری از نقاط طب سوزنی ممنوعه باعث تحریک سقط جنین و یا زایمان زودرس میشود.
افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند و یا اخیراً جراحی داشته اند، باید قبل از درمان سوزن خشک با پزشک خود مشورت کنند.
خطرات و عوارض جانبی سوزن خشک
گرچه ممکن است برخی اثرات جانبی بعد از سوزن خشک دیده شود، اما احتمال بروز عوارض نادر است. برخی اثرات جانبی عبارتند از:
- درد عضلانی که میتواند بلافاصله و یا چند ساعت بعد از درمان احساس شود. استفاده از کمپرس گرم به مدت بیست دقیقه و چند مرتبه در طول روز میتواند به تسکین درد ناحیه کمک کند.
- کبودی
- خونریزی
- خستگی
- غش کردن
- تهوع
- افزایش موقتی در علائم درد
عوارض نادر مرتبط با سوزن خشک زمانی اتفاق میافتد که سوزن به قدری وارد شده باشد که ارگانی مانند ریه را سوراخ کند.
بعد از سوزن خشک چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟
درد بعد از جلسه سوزن خشک کاملاً طبیعی است و درد مشابه درد بعد از تمرین و ورزش است. بیشتر اوقات، درد بعد از گذشت 24 ساعت برطرف خواهد شد. شما میتوانید از یخ، گرما و یا حرکات کششی برای کاهش درد استفاده کنید.
علاوه بر درد عضلانی، نیاز است که به ترمیم عضله و بهبود عملکرد آنها کمک کنید. ممکن است توصیه های زیر از سوی فیزیوتراپ ارائه شود:
- نوشیدن مقدار زیاد آب. مهم است که هیدراته بدن روز بعد از درمان حفظ شود. حفظ آب بدن از بروز درد عضلانی پیشگیری میکند و میزان درد را کاهش میدهد.
- ورزش بدنی. کش آمدن، تمرین و ادامه دادن فعالیت ها تا زمانی که دردی احساس نشود. برنامه بازتوانی ارائه شده از سوی پزشک را دنبال کنید تا به بهبود آسیب و شرایط کمک شود.
- ماساژ عضلات. ماساژ، دیگر درمان نقطه ماشهای است که توسط فیزیوتراپ ها انجام میشود. عضلات سفت را به آرامی ماساژ دهید تا با تحریک بافت از میزان درد و گرفتگی کاسته شود.
- حمام آب گرم با نمک اپسوم
- اعمال حرارت به ناحیه و یا جایگزین کردن حرارت با یخ (از حوله استفاده کنید تا تماس مستقیم با پوست ایجاد نشود)
- مصرف داروهای ضد التهابی بدون نسخه، در صورت داشتن درد
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
افرادی که نگران بروز اثرات جانبی هستند، باید در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرند. مواردی از قبیل:
- کبودی که به جای بهبودی، شدت بگیرد
- خونریزی که بعد از اعمال فشار به مدت چند دقیقه، قطع نشود
- افزایش درد
- علائمی از عفونت مانند تشدید درد در ناحیه سوزن، قرمزی، چرک و تب