گردن بند طبی: محافظت از مهره گردن، بهبود درد و عملکرد ستون فقرات

گردنبند طبی یا کلارگردنی، یکی از وسایل درمانی ارتوپدی است که برای حمایت و پشتیبانی از ستون فقرات گردنی و تحمل وزن سر استفاده می‌شود. استفاده از گردنبند طبی معمولاً به منظور حفاظت از گردن پس از یک آسیب دیدگی یا کاهش درد گردن انجام می‌شود. این وسیله کمک می‌کند تا ستون فقرات گردنی در وضعیت مناسب قرار گیرد و از بروز مجدد آسیب دیدگی جلوگیری شود. در بازار، انواع مختلفی از گردنبند‌های طبی وجود دارد که هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند. همچنین، گردنبندهای طبی برای محدود کردن حرکت گردن پس از آسیب‌های مانند کشیدگی تاندون و رباط‌ها نیز استفاده می‌شوند. قبل از انتخاب نوع گردنبند طبی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

گردنبندهای طبی در انواع متعددی وجود دارند، از گردنبندهای نرم و یک تکه گرفته تا گردنبندهای سخت با پد‌های محافظی که به بخش‌های مختلف آن متصل هستند. پزشک شما در ابتدا وضعیت شما را بررسی کرده و سپس یک گردنبند طبی نرم، نیمه سفت یا سفت را برای شما تجویز خواهد کرد. نوع گردنبند طبی که تجویز می‌شود، بسته به شدت آسیب و مدت زمان درمان با گردنبند طبی متفاوت است.

 پزشکان با تجربه ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی امید پس از انجام معاینات دقیق با رویکرد پلکانی درمان بیمار را آغاز می‌کنند. به این صورت که ابتدا از درمان‌های ساده تر مانند ورزش و فیزیوتراپی برای درمان استفاده می‌شود و در صورت تشخیص پزشک از درمان‌های تهاجمی تر مانند انواع جراحی‌های بسته و تزریق بهره گرفته می‌شود. گردن بند طبی نیز یکی از روشهایی است که در این کلینیک در کنار سایر روش‌های درمانی برای کاهش گردن درد و پیشگیری از آسیب‌های آتی بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن‌ 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.

 

اهمیت ستون فقرات گردنی


آسیب‌های ستون فقرات گردنی معمولا بر اثر زمین خوردن، تصادفات و انجام فعالیت‌های بسیار پرفشار است. در آسیب‌های اورژانسی که احتمال صدمات جدی به سر و ستون فقرات گردنی وجود دارد، لازم است که پزشکان قبل از حرکت دادن و انتقال دادن بیمار با کمک گردن بند طبی، گردن بیمار را کاملا بی حرکت کنند. بعد از این لازم است تست‌های تشخیصی مانند رادیولوژی گردن انجام شوند تا آسیب‌های گردن تشخیص داده شوند.  ستون فقرات گردنی بعد از به روز هر آسیبی نیاز به بی حرکت شدن دارد چرا که ممکن است حرکت دادن گردن موجب فلج دائمی فرد یا حتی مرگ او شود. آسیب به مهره‌های C1، C2 یا C3 در گردن معمولا موجب می‌شود که نیاز به هوارسان مکانیکی برای بیمار باشد ، چرا که این آسیب‌ها بر دیافراگم و سیستم تنفسی اثر می‌گذارند. این تاثیرات موجب تنگی نفس و کاهش سطح اکسیژن در شریان‌های بدن می‌شود. بنابراین آسیب به این مهره‌ها در گردن، بیشترین خطرات را دارد و به درمان بسیار فوری نیاز دارد.

آسیب به سطح C4 در گردن موجب نقص عملکرد بازوها و شانه‌ها می‌شود.

آسیب به سطح C5 موجب نقص عملکرد مچ دستها و دست‌ها می‌شود.

آسیب به سطح C6 موجب محدود شدن کنترل دست و مچ دست می‌شود.

آسیب به آخرین سطح یعنی سطح C7 ، موجب کاهش کارایی در کنترل دستها می‌شود اما بیمار تا حدودی می‌تواند بازوهای خود را حرکت دهد.

 

نحوه پوشیدن و مراقبت از گردن بند طبی

نحوه پوشیدن و مراقبت از گردنبند طبی

اگر پزشک به شما توصیه کند که از گردن بند طبی استفاده کنید، در مورد نحوه پوشیدن و مراقبت از گردن بند طبی نیز به شما توضیح می‌دهد. برخی از نکات کلی در ادامه آورده شده اند:

  • گردنبند طبی باید به اندازه ای سفت شده باشد که شخص نتواند گردن خود را حرکت دهد و چانه نیز نباید به سمت پایین برود یا از کلار گردنی بالا تر برود و باید فیکس شده باشد.
  • قسمت پایینی گردن بند طبی باید به راحتی روی بدن قرار گرفته باشد و تنها قسمتی از گردن بند که دارای پد نرم است با پوست در تماس باشد.
  • در صورتی که موهای شما بلند هستند، موها باید کاملا خارج از کلار گردنی باشند.
  • شما باید پوست گردن خود که داخل گردنبند قرار دارد را تمیز و خشک نگه دارید. از لوسیون یا پودر استفاده نکنید چرا که به پدهای گردنبند طبی آسیب می‌زنند.
  • زمانی که گردن بند طبی خود را در می‌آورید، همیشه پوست گردن خود را چک کنید که دچار التهاب نشده باشد.
  • پدهایی که با گردن شما در تماس هستند باید هر روز با صابون تمیز شوند. در صورتی که گردنبند طبی دارای محافظ‌های پلاستیکی است، این قسمت باید هفته ای یکبار با حوله مرطوب و صابون تمیز شود. برای تمیز کردن گردنبند طبی هرگز از برس یا اسکاچ زبر و خشن یا شوینده‌های قوی استفاده نکنید.
  • علاوه بر این، شما باید هنگام خوابیدن با گردنبند طبی، توجه کافی داشته باشید که بدن خود را حرکت زیاد ندهید تا گردن شما دچار آسیب بیشتر نشود.

مزایا و کاربردهای گردن بند طبی


از گردنبند طبی برای پشتیبانی از ستون فقرات گردنی استفاده می‌شود. پرسنل اورژانس از کلارگردنی برای ثابت و بی حرکت کردن گردن افرادی که دچار آسیب سر و گزدن شده اند، استفاده می‌کنند. از گردن بند طبی همچنین برای کمک به درمان آسیب‌های مزمن گردن نیز استفاده می‌شود.  رد بیمارانی که عمل جراحی در ناحیه ستون فقرات گردنی داشته اند نیز، در دوره ریکاوری بعد از جراحی از گردنبند طبی استفاده می‌شود تا گردن بیمار بی حرکت شود. گردنبند طبی برای درمان گردن درد نیز کاربرد دارد. برای مثال بعد از آسیب‌های شلاقی گردن که موجب کشیدگی رباط ها و درد زیاد گردن می‌شوند، از گردن بند طبی هم برای بی حرکت کردن و هم کاهش درد گردن استفاده می‌شود. گردن بند‌های طبی برای اصلاح راستای ستون فقرات و کاهش درد کاربرد دارند اما اصلا نباید برای مدت طولانی مورد استفاده مداوم قرار بگیرند.

آسیب‌های ترومایی سر و گردن

معمولا بعد از آسیب‌های جدی سر و گردن از گردنبند طبی استفاده می‌شود. این کار موجب می‌شود که ستون فقرات گردنی بیمار کاملا ثابت شود و از بروز آسیب‌های بیشتر پیشگیری شود. در این موارد با استفاده از گردنبند طبی حتی می‌توان از بروز فلج، آسیب‌ها و ضایعات نخاعی و حتی مرگ بیمار جلوگیری کرد.

بهبودی

معمولا در دوره بهبودی پس از آسیب‌های ترومایی سر و گردن و یا بعد از عمل جراحی گردن از گردنبند طبی استفاده می‌شود. این گردنبند موجب بی حرکت شدن گردن شده و فشار وارد شده به ناحیه آسیب دیده را کاهش می‌دهد. معمولا پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند که تا زمان بهبودی کامل، از گردن بند طبی استفاده کنند.

 

آسیب شلاقی گردن و کاربرد درمانی گردن بند طبی

آسیب شلاقی گردن و کاربرد درمانی گردنبند طبی

گردن بند‌های طبی اغلب برای درمان بیماری‌ها و مشکلات گردن و طناب نخاعی به کار می‌روند، از جمله آسیب شلاقی گردن، عدم قرارگیری طناب نخاعی در راستای صحیح و کشیدگی رباط های گردن. آسیب شلاقی گردن زمانی ایجاد می‌شود که بافت‌های نرم اطراف ستون فقرات مانند عضلات و رباط ها به شدت کشیده شده و آسیب می‌بینند. آسیب شلاقی معمولا بر اثر خم شدن بیش از حد گردن به سمت جلو یا عقب و یا چرخش بیش از حد گردن ایجاد می‌شود اما در آن اثری از شکستگی مهره‌ها یا بیرون زدگی دیسک نیست. این آسیب عموما با گردنبند طبی نرم درمان می‌شود. علاوه بر این، پزشکان انجام فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی را برای تسریع روند بهبودی به بیمار توصیه می‌کنند.

علائم آسیب شلاقی گردن ممکن است به سرعت پس از حادثه ایجاد شوند و یا مدتی از حادثه بگذرد و سپس علائم به تدریج بروز کنند. این حادثه اغلب در تصادفات ماشین که در آن دو ماشین به هم برخورد شدید دارند، ایجاد می‌شود. پزشکان در ابتدا بیمار را به طور کامل معاینه و ارزیابی می‌کنند تا از سلامت ستون فقرات، طناب نخاعی و شاخه‌های عصبی اطمینان حاصل کنند و در صورتی که آسیب وارد شده به گردن تنها به بافت‌های نرم گردن باشد، معمولا بیمار همراه با یک گردنبند طبی نرم و همچنین داروهای مسکن، از بیمارستان مرخص می‌شود.

رادیکولاپتی گردن (التهاب و گیرافتادگی عصبهای گردنی)

 

رادیکولاپتی گردن (التهاب و گیرافتادگی عصبهای گردنی)

بیرون زدگی دیسک گردن تومورها، و سایر آسیب‌های ترومایی می‌توانند موجب صدمه دیدن شدید عصبها در گردن شوند و رادیکولاپتی گردن را ایجاد کنند. در گذشته، اغلب پزشکان این مشکل را با انجام جراحی درمان می‌کردند. اما امروزه بیشتر پزشکان از ترکیب فیزوتراپی و ورزش همراه با گردنبند طبی استفاده می‌کنند. پزشکی که در درمان بیماری‌های ستون فقرات تخصص دارد، در ابتدا شما را به خوبی معاینه و ارزیابی می‌کند. رادیکولاپتی گردن دارای یک روند پاتولوژیک است که در آن شاخه‌های عصبی تحت فشار قرار میگیرند و معمولا بر اثر بیرون زدگی دیسک، آرتروز ستون فقرات، تومور یا آسیب دیدگی ایجاد می‌شود.

البته در برخی از موارد ممکن است رادیکولاپتی گردن هیچ دلیل مشخصی نداشته باشد. علائم بالینی گیرافتادگی عصبهای گردنی عبارتند از گزگز و بی حسی دست‌ها، درد، احساس ضعف در گردن و دست‌ها و یا ترکیبی از همه این علائم. در اغلب موارد درد ناشی از گیرافتادگی عصب گردن در دستها و شانه‌ها حس می‌شود و خود گردن، درد کمتری دارد اما در برخی موارد هر دو ناحیه درد شدید دارند.  معمولا گیرافتادگی عصب‌های گردن را می‌توان بدون نیاز به جراحی درمان کرد.

درد گردن

درد گردن

درد گردن یکی از شایع ترین مشکلات پزشکی در جهان است. در حدود 40 تا 60 درصد از افراد حداقل یکبار در عمر خود از درد گردن رنج می‌برند و در حدود یک چهارم این افراد هر ساله دچار این درد می‌شوند و در درصد از این افراد نیز به طور مداوم یا مکرر به درد گردن دچار می‌شوند. آمارگیری‌های انجام شده در این زمینه نشان می‌دهد که بین 20 تا 25 درصد از افراد حداقل سالی یکبار به درد گردن و شانه دچار می‌شوند. در حدود 90 درصد از موارد ابتلا به گردن درد براثر انجام فعالیت‌های فرسایشی و مکرر ،آسیب‌های گردنی و آرتروز گردن است. استفاده از گردن بند طبی برای تسکین درد گردن باید زیر نظر پزشک متخصص باشد. تشخیص صحیح علت درد گردن و تجویز درمان مناسب با آن کار مشکلی است. بنابراین شما نباید بدون مشورت با پزشک و قبل از تشخیص صحیح علت گردن درد خود، اقدام به پوشیدن گردنبند طبی کنید. گردنبند طبی در واقع یک وسیله‌ی کمکی کاملا موقتی است که کمک می‌کند درد حاد گردن سکین پیدا کند و بافت ای آسیب دیده ترمیم شوند. بسیار مهم است که برای رسیدن به بهترین نتایج، گردنبند طبی خود را به شیوه صحیح بپوشید. یک گردنبند طبی خوب، حرکت گردن را محدود می‌کند اما موجب ناراحتی بیمار نمی شود.

انواع گردن بند طبی


گردن بند‌های طبی داری انواع مختلفی هستند که هریک میزان راحتی و کاربرد‌های مختلفی دارند. گردنبند‌ها دارای سایزبندی‌های مختلفی هستند تا برای تمامی سنین قابل استفاده باشند و جنس هر یک ممکن است از مواد سفت یا نرم مختلفی باشد. اغلب گردنبند‌های طبی بر اسا نام شخص یا شرکت سازنده آن‌ها نامگذاری شده اند.

گردن بند طبی نرم

گردنبند طبی نرم
گردن بند‌های طبی نرم از فوم نرمی ساخته شده اند که درون آن با بافت پارچ‌های پوشانده شده است و دارای بند چسبی هستند که به تنظیم گردن بند کمک می‌کند. این نوع گردن بند برای آسیب‌های خفیف و جزئی گردن به کار می‌رود و کنترل کمی روی حرکت گردن دارد. این نوع گردن بند ارزان ترین نوع گردن بند طبی است و قابل شستشو است. پوشیدن این گردن بند برای بیمار راحت است و موجب می‌شود سر روی سطح نرم قرار گیرد و بنابراین فشار وارد شده به گردن جذب می‌شود.

گردن بند دو تیکه‌ی فیلادلفیا

گردنبند دو تیکه‌ی فیلادلفیا
این گردن بند دارای دو قسمت است. قسمت اول که روی گردن قرار میگیرد و قسمت دوم که جلوی گردن و روی سینه قرار میگیرد. این گردن بند دارای دو بند چسبی در سمت چپ و راست است که به کمک آن گردن بند به راحتی جدا شده یا روی گردن قرار میگیرد. قوسی که گردن بند دارد موجب می‌شود که ستون فقرات گردنی در راستای صحیح خود قرار بگیرند. این گردن بند برای ایجاد ثبات در ستون فقرات و در عین حال، راحتی بیمار طراحی شده است. گردن بند طبی دارای قسمت تکیه گاه چانه است که موجب راحتی بیمار شده و همچنین موجب می‌شود گردن تا جای ممکن بی حرکت باقی بماند. جنس قسمت میانی گردن بند سخت تر است و در وسط آن یک سوراخ دارد که برای انجام تراکستومی (قرار دادن لوله هوایی در نای) در آسیب‌های شدید است که احتمال انسداد راه هوایی و اختلال در تنفس وجود دارد. در هر حال وجود این حفره باعث می‌شود که هوای داخل گردن بند به خوبی تهویه شود و گرما و رطوبت داخل گردنبند جمع نشود.

گردن بند طبی میامی-جِی

گردنبند طبی میامی-جِیگردن بند میامی-جی بسیار مشابه با گردنبند فیلادلفیا است اما قسمت عقبی آن که روی ستون فقرات قرار میگیرد بلند تر است تا از ناحیه ستون فقرات سینه ای نسز محافظت شود. این گردنبند نیز دارای قسمت کشیده در جلو و همچنین حفره است. این گردن بند دارای تغییرات کوچکی نسبت به گردن بند فیلادلفیا است و به همین خاطر سایز کردن و فیت کردن آن با گردن بیمار راحت تر و کارامد تر است. قسمت داخلی گردن بند دارای پد محافظ است تا بر اثر پوشیدن بلند مدت، کثیفی و جرم داخل گردن بند تجمع پیدا نکند.

گردن بند طبی توماس

گردنبند طبی توماسگردن بند توماس از پلاستیکِ ونیل ساخته شده و برای تهویه هوا دارای چندین سوراخ کوچک است. این گردنبند ساختار سخت تری دارد و حرکت گردن را کاملا کنترل می‌کند. لبه‌ی بالایی و پایینی گردن بند دارای پد فومی است تا از زخم کزدن پوست جلوگیری شود. برای راحتی بیشتر می‌توان به این گردن بند، تکیه گاه چانه نیز اضافه کرد.

گردن بند طبی آسپِن(Aspen)

گردنبند طبی آسپِن

گردن بند طبی آسپن نیز مشابه میامی جی و فیلادلفیا است اما پد داخلی این گردنبند از جنسی است که تهویه آن بسیار بیشتر از مدل‌های قبلی است. این گردن بند نیز دارای سوراخی برای تراکستومی است.

مقالات مرتبط

تلفن نوبت دهی کلینیک