کیفوپلاستی یک عمل جراحی با حداقل تهاجم است که برای درمان شکستگیهای فشاری در ستون فقرات انجام میشود. این شکستگیها اغلب در نتیجه پوکی استخوان رخ میدهند اما با تومورهای ستون فقرات و آسیب دیدگی تروماتیک نیز همراه هستند. عمل کیفوپلاستی برای کاهش کمر درد ناشی از شکستگیهای فشاری و برای به ثبات رساندن استخوانهایی که تحت تاثیر شکستگی قرار گرفتهاند انجام میشود. این روش را میتوان با بیحسی موضعی یا با بیهوشی عمومی انجام داد و به طور کلی انجام آن حدود یک ساعت طول میکشد. اگر جراح ستون فقرات کیفو پلاستی را به شما توصیه کرده است، در اینجا میتوانید درباره انتظاراتی که باید از این عمل جراحی داشته باشید مطالعه کنید.
متخصصین کلینیک امید گزینههای زیادی را برای تسکین کمر درد ارائه میدهند. شیوههای درمانی شامل دارو، تزریقات مفصلی، فیزیوتراپی و همچنین پیشرفته ترین جراحیهای کم تهاجمی میباشد. برای شروع درمان، ابتدا پزشک وضعیت ستون فقرات را از طریق آزمایشات تصویربرداری و ارزیابی علائم، بررسی میکند و تشخیص میدهد که آیا شما کاندید مناسبی برای عمل کیفوپلاستی هستید یا خیر. به عنوان مثال، این روش برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان شدید مناسب نخواهند بود. برای به دست آوردن بهترین نتیجه ممکن، دکتر شما باید ظرف هشت هفته از شکستگی ستون فقرات، کیفوپلاستی شما را انجام دهد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی کیفوپلاستی و یا رزرو نوبت در این مرکز با شماره تلفن 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.
شکستگی فشاری چیست؟
فرایند پیری و پوکی استخوان میتواند منجر به تشکیل ترکهای جزئی در مهرههایی شود که ستون فقرات شما را تشکیل میدهند. زمانی که چندین شکستگی مویی رخ میدهد، این امر میتواند به افتادگی مهره و در نتیجه شکستگی فشاری در ستون فقرات منجر شود. شکستگی فشاری در واقع یکی از مهرههای ستون فقرات شما را در بر میگیرد و میتواند به شکل بسیار دردناکی رخ دهد و باعث فشرده شدن استخوانها در برابر یکدیگر میشود. این نوع شکستگی در ابتدا در ناحیه قفسه سینه ستون فقرات (وسط کمر) رخ میدهد، اما ممکن است در ناحیه لامبر ستون فقرات (بخش پایینی کمر) نیز اتفاق بیفتد.
بیشتر شکستگیهای فشاری در قسمت جلوی مهره رخ میدهند. هنگامی که این شکستگیها به هم میرسند، تنها بخش جلویی مهره فرو میریزد. قسمت پشتی مهره از استخوان محکمتری تشکیل شده است و از این رو دست نخورده باقی میماند. این مهره گَوِهای شکل میتواند منجر به یک موقعیت وضعی خمیده شود که تحت عنوان قوز دواگر شناخته میشود. پزشکان این وضعیت را کیفوز مینامند.
افراد مسنتری که مبتلا به پوکی استخوان هستند، یا افرادی که سرطان به استخوانهای آنها سرایت کرده است بیشتر در معرض خطر شکستگیهای فشاری قرار دارند.
عمل جراحی کیفوپلاستی یک جراحی کم تهاجم است که از سال ۱۹۹۸ برای درمان شکستگیهای فشاری ستون فقرات استفاده میشود.
روش جراحی کیفوپلاستی
عمل جراحی کیفوپلاستی به طور معمول در بیمارستان به صورت بستری انجام میشود، اما ممکن است در کلینیکها نیز به صورت سرپایی انجام شود. در این عمل، بیمار تحت بیحسی موضعی قرار میگیرد، به این معنا که بیمار هوشیار است اما هیچگونه دردی را احساس نمیکند. استفاده از یک آرامبخش نیز معمولاً ضروری است. با این حال، در برخی موارد، بیماران ممکن است تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند که باعث میشود در طول عمل جراحی به خواب بروند. مدت زمان این عمل جراحی معمولاً حدود یک ساعت است، اما در صورتی که شکستگی شدیدتر باشد، ممکن است بیشتر زمان برای انجام آن نیاز باشد.
- عمل جراحی با دراز کشیدن بیمار روی تخت عمل آغاز میشود. سپس محل جراحی توسط جراح تمیز شده و داروی بیهوشی و بیحسی تزریق میشود.
- سپس یک سوزن همراه با بالن، قبل از متورم شدن بالن به داخل استخوان ستون فقرات وارد میشود تا فضای انجام جراحی در ناحیه عمل ایجاد شود. این روش به طور موثری مهرههای ستون فقرات را بالاتر میبرد و آنها را به موقعیت طبیعی خود باز میگرداند.
- سپس برای حفظ این وضعیت و جلوگیری از آسیب دیدگی مکرر، جراح باد بالن را خالی میکند و آن را خارج مینماید. سپس با استفاده از یک ابزار مخصوص کم فشار، سمنت را به ناحیه اصلاح شده تزریق میکند.
- مواد سمنت پلی متیل متاکریلات یا PMMA نامیده میشوند که تقریباً به محض استفاده سفت شده و اثر جراحی را فوری میکنند.
- در هنگام انجام جراحی توسط جراح، ناحیه تحت عمل جراحی با استفاده از تصاویر اشعه ایکس در زمان واقعی کنترل میشود تا اطمینان حاصل شود که جراحی به دقیقترین روش ممکن انجام شده است.
آیا کیفوپلاستی عوارض دارد؟
عوارض جانبی، عوارضی هستند که از هر نوع عمل جراحی انتظار میرود و معمولاً به صورت خود به خود یا با حداقل مدیریت پزشکی برطرف میشوند. این عوارض شامل درد و قرمزی در اطراف ناحیه عمل جراحی هستند. با این وجود این مشکل و درد نباید بیشتر از چند روز طول بکشد.
سایر عوارض جانبی، عوارضی هستند که ارتباط کمی با خود عمل جراحی دارند اما خطرات ذاتی هر روش جراحی هستند. این خطر و عوارض شامل واکنش ناسازگار نسبت به ماده بیهوشی و عفونت است. احتمال بروز هر یک از این عوارض اندک است اما ممکن است در افرادی که از قبل دارای بیماریهای زمینهای هستند (مانند برخی بیماریهای قلبی) افزایش پیدا کند. البته تمام این خطرات و عوارض جراحی قبل از عمل در یک جلسه مشاوره به بیمار اطلاع داده شده و با او هماهنگ میشوند.
بروز عفونت نیز نادر است اما گاهی اوقات میتوان عفونتها را با مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیکها برطرف کرد. در برخی موارد عفونت بسیار جدی است و مستلزم بستری شدن در بیمارستان و یا حتی عمل جراحی بالقوه است.
یک عارضه عمومی دیگر، اشتباه جراحی است. در این حالت ممکن است سوزنی که برای عمل جراحی استفاده میشود، نادرست وارد شود. این امر میتواند به اعصاب و نخاع آسیب برساند. میزان جدی بودن آسیب بسته به آن چه که دقیقاً اتفاق افتاده است، متفاوت خواهد بود. این عوارض میتوانند مشکلات حسی یا حرکتی (مبتنی بر حرکت) را برای بیمار به همراه داشته باشند.
کیفوپلاستی برای چه افرادی مناسب نیست؟
عمل جراحی کیفوپلاستی برای همه افراد مناسب نیست. اگرچه هر قدر عمل جراحی پس از یک شکستگی زودتر انجام شود، تاثیر آن بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر شکستگی شما خوب شده باشد، احتمالاً جراحی کیفوپلاستی توصیه نمیشود.
ممکن است عمل جراحی کیفو پلاستی برای افرادی که مبتلا به بیماریهای ریوی یا آمفیزم هستند مناسب نباشد. زیرا این عمل جراحی مستلزم حداقل یک ساعت دراز کشیدن یا بیحرکت بودن است. در برخی موارد میتوان اقدامات انطباق محیط خاصی برای این بیماران در نظر گرفت.
در نهایت اگر شما دچار مشکل در لخته شدن غیر طبیعی خون باشید، ممکن است عمل جراحی کیفوپلاستی به شما توصیه نشود. زیرا خود این امر میتواند امنیت جراحی را کم کند.
دوره نقاهت پس از عمل جراحی ستون فقرات
پس از عمل جراحی ستون فقرات، بیمار باید قادر به راه رفتن باشد. حتی ممکن است بیمار در همان روز از بیمارستان مرخص شود اما جهت پیشگیری از خطرات، از بیمار خواسته میشود تا رانندگی نکند. بهتر است بیمارانی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار میگیرند در رختخواب بمانند و بخصوص در ۲۴ ساعت اول پس از عمل جراحی استراحت کنند. پزشک شما درباره اینکه پس از عمل جراحی میتوانید کدام فعالیتهای جسمانی را انجام دهید، شما را راهنمایی خواهد کرد. به طور کلی به شما توصیه میشود پس از عمل جراحی فعالیتهای خود را به صورت تدریجی افزایش دهید و مصرف داروهای خود را ادامه دهید. برخی بیماران پس از عمل جراحی کیفوپلاستی، به نوعی توانبخشی مجدد یا فیزیوتراپی احتیاج دارند.
طبیعی است که پس از عمل، بیمار مقداری درد خصوصا در ناحیه عمل جراحی را تجربه کند. استفاده از کیسههای یخ در مدیریت درد و تورم به شما کمک میکند.