گزگز زانو یا احساس سوزش در زانو میتواند ناشی از بیماریها یا اختلالات مختلفی باشد. داشتن درد در هر بخشی از بدن معمولاً نشانهی این است که چیزی باعث مشکل شده و نیاز به توجه دارد. زانو مفصلی است که ران را به پای شما متصل میکند. در طول زمان، مفاصل زانو میتوانند دچار ساییدگی شده و باعث درد شوند.
درد سوزش زانو تنها به علت ضربه رخ نمیدهد بلکه میتواند در نتیجهی آسیب اعصاب نیز باشد. اصطلاح پزشکی این وضعیت پارستزی میباشد. یک بیماری متابولیک مانند دیابت و حتی سوء مصرف الکل میتواند منجر به احساس سوزش در زانو به نام نوروپاتی محیطی شود.
مهم است که در صورتی که سوزش و درد زانو بر زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد، با پزشک مشورت کنید. اگر نمیتوانید روی زانوی خود وزن بیاورید، زانویتان خم میشود، قفل میشود، صدا میدهد، تغییر شکل میدهد یا به شدت دردناک است، باید با یک متخصص پزشکی تماس بگیرید. قاعده عمومی این است که اگر بعد از سه روز همچنان احساس سوزش و ناراحتی دارید، باید به دنبال کمک پزشک باشید.
متخصصان ما در کلینیک طب فیزیکی امید، بسته به علت سوزش زانو، ممکن است گزینههای درمانی مختلفی را پیشنهاد کنند. این گزینهها شامل فیزیوتراپی، لیزر سرد، درمان دستی، ماساژ و ورزش میشودمشاوره با یک پزشک در مواقعی که سوزش و درد زانو بر زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد، بسیار مهم است. اگر نمیتوانید وزن خود را روی زانویتان بیاورید یا زانویتان خم میشود، قفل میشود، صدا میدهد، تغییر شکل میدهد یا به شدت دردناک است، باید با یک تخصص پزشکی مشورت کنید. قاعده عمومی آن این است که اگر پس از سه روز همچنان احساس سوزش و ناراحتی دارید، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.
تخصصیان در کلینیک طب فیزیکی امید، بسته به علت سوزش زانو، ممکن است گزینههای درمانی متنوعی مانند فیزیوتراپی، لیزر سرد، درمان دستی، ماساژ و ورزش را توصیه کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.
چرا در زانو احساس سوزش میکنیم؟
احساس سوزش زانو میتواند منشأ خارجی یا داخلی داشته باشد. برای مثال ریختن یک ماده خورنده روی زانو منجر به گزگز زانو میگردد. چندین بیماری که در داخل بدن رخ میدهند میتوانند بر کل بدن تاثیر بگذارند و ممکن است بخصوص بصورت درد سوزش زانو وجود داشته باشند. در ادامه چند نمونه ذکر شده است:
نقرس
نقرس به علت تجمع کریستالهای اورات در مفصل ایجاد شده و باعث التهاب و درد شدید میگردد. این کریستالها میتوانند زمانی که میزان اسید اوره در خون بالا است شکل بگیرند. زمانی که بدن مواد پورین که بصورت طبیعی در بدن وجود دارند و نیز برخی مواد غذایی مانند استیک، گوشت و غذای دریایی را تجزیه میکند، اسید اوره تولید میشود.
آرتروز
شایعترین نوع آرتریت بوده و ناشی از ساییدگی و پارگی غضروف محافظتی موجود در انتهای استخوان میباشد. آرتروز میتواند بر هر مفصلی از بدن اثر بگذارد، اما این اختلال اغلب مفصل دست، زانو، لگن و ستون فقرات را درگیر میکند. این بیماری در طول زمان بدتر شده و میتواند باعث التهاب و تورم مفصل شود که منجر به ابتلا به درد سوزشی زانو خواهد شد.
روماتیسم مفصلی
التهاب مزمن مفصل که منجر به درد، قرمزی، تورم و سفتی مفاصل میشود. این وضعیت ممکن است باعث التهاب رباطها، عضلات و تاندونها نیز بشود. روماتیسم مفصلی نوعی بیماری خود ایمنی با یک منشأ نامعلوم میباشد. یکی از خصوصیات این بیماری، آرتریت التهابی است که میتواند بصورت احساس سوزش زانو و آب آوردن زانو وجود داشته باشد.
علل عصبی
آسیب عصبی در اندام تحتانی میتواند منجر به درد سوزشی زانو به نام نوروپاتی محیطی شود. این وضعیت اغلب بصورت احساس سوزن سوزن شدن یا خواب رفتگی توصیف میگردد. علل نوروپاتی متداول زانو درد شامل فشردگی عصب، گیرافتادگی عصب و دیابت میباشند.
ضربه
آسیبهای حاد زانو، بخصوص در طول یک فعالیت ورزشی میتواند باعث درد، تورم و سفتی شود. همچنین احتمال آسیب دیدگی یا پارگی تاندونها، عضلات و رباطها نیز بالا است. این امر ممکن است منجر به شرایطی چون تاندونیت، بورسیت و درد سوزشی زانو شود.
عفونت
باکتریها و ویروسها باعث بروز عفونت و بیماری میشوند. چندین نوع ارگانیسم وجود دارند که میتوانند در مفصل زانو باعث بروز عفونت و سوزش زانو شوند.
مشکلات سلامتی همراه با احساس سوزش زانو
درد سوزش زانو میتواند برای بسیاری از افراد نگران کننده باشد، به همین دلیل مراجعه به پزشک در مورد این مشل اغلب توصیه میشود. در ادامه برخی از نشانههایی که نیاز به مراجعهی فوری به پزشک دارند ذکر شدهاند:
- مشکوک به شکستگی باشید.
- دچار تب شوید.
- وجود زخم
- درد شدیدی که باعث بیدار شدن شما در شب میشود.
علائمی که همراه با احساس سوزش زانو وجود دارند
برخی از متداولترین علائم مشاهده شده همراه با درد سوزشی زانو عبارتند از:
- خشکی مفصل
- درد و تورم پا
- ضعف عضلات
- قرمزی یا گرما
- تاول یا تراوش مایع
- گز گز یا سایر احساسات غیر عادی در دستها یا پاها
- احساس سوزش در جای دیگری از اندام
- تب
- درد در جای دیگری از اندام
- خشکی یا تورم در مفاصل دیگر
- لکنت زبان
- فلج
- ضعف پیشرونده و بیحسی در پاها
- فقدان یا تغییر بینایی
تشخیص
اولین چیزی که پزشک انجام میدهد معاینهی مفصل آسیب دیده است. کنترل درد، گرما، هرگونه ناراحتی و دامنه حرکتی انجام میشود. اطلاعات دقیق در مورد مفصل پرسیده میشود تا بتوان علت احتمالی شروع آن را تشخیص داد.
تستهای مقدماتی با استفاده از:
- سونوگرافی یا ام آر آی
- رادیوگرافی
- آزمایشهای خون
درمان سوزش زانو
بسته به علت زمینهای گزگز زانو، درمان مورد نیاز توصیه میشود. در ادامه برخی از متداولترین درمانهای اجرا شده ذکر شدهاند:
استراحت
اعمال فشار مداوم روی مفاصل فرایند بهبودی را دشوار میکند. عدم صرف زمانی کافی برای استراحت اغلب باعث بدتر شدن درد میگردد. بالا نگه داشتن پا نیز میتواند به کاهش فشار روی مفصل زانو و برگشت خون به بخش بالای بدن کمک کند.
یخ
این کار را میتوان تنها با گذاشتن یخ روی مفصل بیمار انجام داد تا به کاهش درد و تورم کمک کند. استفاده از کیسه یخ ایدهآل است، اما تکههای یخ در یک حوله یا یک کیسه سبزی یخ زده نیز موثر است. توصیه میشود که یخ را هر دو تا چهار ساعت یک بار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی زانو قرار دهید.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
یک داروی مسکن درد که بطور متداول در بسیاری از داروخانهها یافت میشود، داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) میباشد. این داروها به منظور کاهش درد و تورم استفاده میشوند. هرچند، استفادهی طولانی مدت از این داروها ممکن است منجر به آسیب کبدی شود و حتی خطر حملات قلبی را افزایش دهد. داروهای NASAID همچنین در محلولهای موضعی نیز وجود دارند و مانند انواع خوراکی خطر زیادی ندارند. داروهایی چون ایبوپروفن یا ناپروکسن در صورتی که بلافاصله بعد از بروز علائم مصرف شوند، میتوانند تاثیر خوبی داشته باشند.
تزریق اوزون در مفصل زانو
اگراحساس سوزش در زانوهای شما به علت آرتروز باشد، اوزون تراپی یکی از درمانهای موثر برای کاهش و رفع گز گز و یا سوزش زانو می باشد.
گاز اوزون را همچنین میتوان برای کاهش درد و التهاب به زانو تزریق کرد.
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی)
برای درمان سوزش زانو بر اثر بیماری آرتروز بسیاری از پزشکان تزریق پی آر پی را نیز توصیه میکنند. درمان پی آر پی شامل تزریق پلاکتهای خون خود بیمار برای بازسازی تاندون یا غضروف آسیب دیده است. این روش نه تنها در تسکین درد و احساس سوزش موفقیت آمیز است، بلکه در تسریع فرایند بهبودی نیز موثر میباشد. خون بیمار گرفته شده و به مدت ۱۵ دقیقه در یک سانتریفیوژ قرار داده میشود، تا پلاکتها جدا شوند. سپس پلاسمای غنی از پلاکت به بخش آسیب دیدهی تاندون یا غضروف تزریق میشود.
فیزیوتراپی
بعد از اینکه درد و سوزش کم شد، انجام وزشهای تقویتی و تعادلی میتواند به اطمینان از قدرت عضلات نگهدارنده زانو کمک کند تا احتمال آسیب در آینده کاهش یابد. ورزشها اغلب بر عضلات چهار سر ران، پا و عضلات اطراف تمرکز دارند. توصیه میشود که برای انجام ورزش بعد از آسیبهای شدید زانو با یک متخصص فیزیوتراپی یا پزشک مجرب مشورت کنید.
در صورتی که گزگز زانو ناشی از آرتروز باشد، ممکن است در فیزیوتراپی از روشهای زیر برای کاهش احساس سوزش، بیحسی، التهاب و زانو درد استفاده شود:
- شاک ویو تراپی
- لیزر سرد
- ماساژ درمانی
- درمان دستی
- موبیلیزیشن
- طب سوزنی
- تحریک الکتریکی
ورزشهایی برای کاهش سوزش زانو
ورزشهایی را که میتوان برای کاهش احساس سوزش زانو انجام داد عبارتند از:
ورزش ۱
برای انجام این ورزش:
- روی یک سطح سفت بنشینید و پاهایتان را در جلوی خود دراز کنید.
- زانوها نباید خم باشند. دست چپ را در زیر زانوی چپ خود قرار دهید.
- زانو را روی دست چپ خود فشار داده و پاشنهی پا را به مدت چند ثانیه در هوا نگه دارید.
- این حرکت را در صورت لزوم با دست و زانوی راست نیز تکرار کنید.
ورزش ۲
برای انجام این ورزش:
- روی یک سطح صاف دراز بکشید بطوری که یک زانو خم باشد.
- پای دیگر باید صاف باشد و روی زمین قرار بگیرد. به آرامی پای صاف را حدود ۲۰ سانتیمتر از زمین جدا کنید و به مدت چند ثانیه نگه دارید. این حرکت را تکرار کنید.
کپی فقط با ذکر لینک و منبع بلامانع است.