زانودرد همراه با درد، تورم یا حساسیت در یک یا هر دو زانو رخ میدهد. علت زانودردی شما میتواند بر اساس نشانههای موجود تشخیص داده شود. اغلب شرایط میتوانند عاملی برای بروز درد مزمن زانو باشند، اما در عین حال درمانهای متعددی برای زانودرد وجود دارد. تجربه هر فرد مبتلا به زانودرد ممکن است متفاوت باشد.
افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند، در معرض خطر بیشتری برای زانودرد قرار دارند. برای هر پوند اضافه وزن، زانو باید 4 پوند از فشار اضافی را در هنگام راه رفتن، دویدن یا پلهها سوار شدن تحمل کند. عوامل دیگری مانند سن، آسیبهای قبلی یا ضربه، فعالیت ورزشی یا فعالیتهای بدنی نیز ممکن است خطر زانودرد و دردهای دیگری را افزایش دهند که با استراحت چند روزه تسکین نمییابند. در این صورت، توصیه میشود که تحت معاینه پزشکی قرار بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره 02122780702 یا 02122780701 تماس حاصل فرمایید.
علل
زانودرد موقت از درد مزمن زانو متفاوت است. بسیاری از افراد به علت آسیب یا تصادف زانودرد را موقتاً تجربه میکنند. درد مزمن زانو به ندرت بدون درمان از بین میرود و همیشه به یک حادثه مربوط نمیشود. زانودرد اغلب نتیجه چندین علت یا شرایط است.
شرایط یا بیماریهای فیزیکی که میتوانند باعث زانودرد شوند، عبارتند از:
- پوکی استخوان: درد، التهاب و تخریب مفصل ناشی از دژنراسیون و ایجاد آسیب بیشتر به مفصل
- تاندونیت: درد جلوی زانو که در هنگام کوهنوردی، بالا رفتن از پلهها یا پایین رفتن به وجود میآید
- بورسیت: التهاب ناشی از استفادهٔ مکرر یا آسیب به زانو
- کندرومالاسیا پتلا: غضروف آسیب دیده در زیر زانو
- نقرس: آرتریت ناشی از ایجاد اسید اوریک میباشد
- کیست بیکر: تجمع مایع سینوویال (مایعیه که موجب لغزندگی مفصل میشود) در پشت زانو
- آرتریت روماتوئید: اختلال التهابی خود ایمنی مزمن است که موجب تورم دردناک میشود و در نهایت میتواند دچار تغییر شکل و فرسایش استخوانی گردد
- جابجایی: جابجایی زانو اغلب به علت آسیب دیدگی است
- پارگی منیسک: پارگی در یک یا چند غضروف در زانو
- پارگی رباط: پارگی در یکی از چهار رباط زانو، رباطی که معمولاً آسیب میبیند، رباط صلیبی قدامی (ACL) است
- تومورهای استخوانی: استئوسارکوم (دومین سرطان شایع استخوان) است که اغلب در زانو رخ میدهد
عواملی که ممکن است باعث بدتر شدن درد مزمن زانو شوند:
- آسیب به ساختار زانو میتواند سبب خونریزی و تورم شود و در صورتی که به درستی درمان نشود، میتواند یک مشکل مزمن را در طولانی مدت ایجاد کند
- رگ به رگ شدن و کشیدگی
- مصرف بیش از حد
- عفونت
- قرار گیری نامناسب بدن در هنگام انجام فعالیت بدنی
- عدم آماده سازی و گرم کردن بدن قبل و بعد از فعالیت بدنی
- کشش نامناسب عضلات
علائم
علائم زانودرد برای هر فرد متفاوت است و علت زانودرد اغلب روی چگونگی احساس کردن درد تأثیر میگذارد. زانودرد ممکن است به شکلهای زیر بروز پیدا کند:
- درد مداوم
- درد تیز و ناگهانی در هنگام استفاده از زانو
- ناراحتی سوزش مانند ناخوشایند
ممکن است هنگام لمس زانو تورم و درد مزمن را نیز تجربه کنید.
تشخیص
برای تشخیص دقیق علت زانودرد، لازم است آزمایشات تشخیصی مختلفی انجام شود. این آزمایشات شامل آزمایش خون، معاینه فیزیکی، اشعه ایکس، سی تی اسکن یا آزمایش MRI و سایر آزمایشات تصویربرداری میشوند. نوع آزمونهایی که برای تشخیص علت زانودرد باید انجام شود، به تشخیص پزشک شما و وضعیت خاصی که درمان میکند، بستگی دارد.
درمان
هر علت زمینهای زانودرد یک نوع خاص از درمان را نیاز دارد. این درمانها عبارتند از:
یخ درمانی
به مدت 15 دقیقه در هر ساعت و به مدت سه یا چهار ساعت یخ را روی زانو قرار دهید. یخ را مستقیماً روی زانو قرار ندهید؛ در عوض، زانوی خود را با یک حوله پنبهای بپوشانید، یخ را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و سپس کیسه را روی حوله بگذارید.
تزریق
تزریق برخی داروها به طور مستقیم در زانوی شما ممکن است در شرایط خاص به درمان زانودرد کمک کنند. تزریق کورتیکواستروئید میتواند به کاهش آرتریت و سایر التهابات زانو کمک کند. تزریقات دارو به داخل زانو معمولاً باید هر چند ماه یک بار تکرار شوند.
تزریق اوزون
یکی از روشهای درمانی در بهبود درد زانو، اوزون تراپی میباشد. تزریق اوزون باعث تسکین درد و اثرات ضد التهابی زانو میشود. این روش درمانی همچنین باعث افزایش اکسیژن رسانی به بافت و القا ترمیم بافتی میشود و کیفیت زندگی افراد مبتلا به زانو درد یا استئوآرتریت زانو را بهبود می بخشد.
طب سوزنی
طب سوزنی: این نوع از طب سنتی چینی که شامل قرار دادن سوزنهای ظریف در نقاط خاصی از بدن است، به طور موثری برای از بین بردن بسیاری از انواع دردها مفید است و ممکن است به درمان زانودرد کمک کند.
لیزر پرتوان
لیزرتراپی یک درمان جایگزین بحث برانگیز است. لیزرتراپی یک روش برای در معرض قرار دادن بافت در سطوح پایین نور قرمز و نزدیک مادون قرمز است. این درمان میتواند برای رفع تعدادی از مشکلات، از جمله زانودرد ایجاد شده به علت آسیب یا استئوآرتریت، مورد استفاده قرار گیرد.
اولتراسوند
اولتراسوند به معنای استفاده از امواج صوتی است که موجب ارتعاش میشوند و در نتیجه درد را کاهش میدهند یا عملکرد زانو را بهبود میبخشند. ارتعاشات میتواند به صورت پالس (خاموش و روشن) یا مداوم باشد. امواج اولتراسوند پیوسته باعث ایجاد گرما میشوند.
مگنت تراپی
بریس مگنت تراپی یک حمایت کنندهٔ زانو است که به صورت مخصوص طراحی شده است و حاوی آهنرباهای خاصی است که برای پوشش دادن ناحیه مفصل زانو، به ویژه در اطراف سر زانو و جهت کاهش درد و التهاب کمک میکند.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی زانو اجازه میدهد تا خون و اکسیژن وارد مفصل شود و بهبود خود به خود زانو را آسانتر میسازد. ماساژ درمانی زانو نیز به زانو کمک میکند تا آرام شود و فشارهای اعصابی که باعث بروز درد میشوند را کاهش میدهد.
شاک ویوتراپی
شاک ویو تراپی علائم آسیب زانو و درد را طی 2 تا 3 جلسهٔ درمانی کاهش میدهد. شاک ویو تراپی به نوبه خود باعث کاهش تنش میشود و بیمار میتواند یک دوره توانبخشی موفق را کامل کند.
درمان دستی
درمانی دستی هرگونه نقص در حرکات مفصل ران یا مچ پا را در بر میگیرد تا اطمینان حاصل شود که موقعیت عملکردی مناسب بدست میآید. به عنوان مثال، حرکات ضعیف مچ پا و یا مفصل ران، باعث افزایش انحنای زانو میشوند و ممکن است به انگشتان شما در حالت نشسته هم سرایت کنند. این امر نیروی برشی را افزایش میدهد و موجب بروز زانودرد میشود. بافت نرم و جابجایی مفصل در اطراف زانو جهت کاهش درد و بهبود تحرک مورد استفاده قرار میگیرند.
تزریق پی آر پی
پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی دارای غلظت بسیاری از عوامل مختلف رشد است که به نظر میرسد باعث کاهش التهاب و بهبود زخم میگردد. تزریق پی آر پی در افراد جوان و افراد مبتلا به آرتریت ملایم بهتر عمل میکند.
ورزش
برخی تمرینات ورزشی که باعث کاهش زانودرد میشوند عبارتند از:
کشش عضلات همسترینگ در حالت سوپاین
به پشت خود در جلوی در دراز بکشید و رانهای خود را کنار خط ورودی در قرار دهید. پای چپ خود را به طور مستقیم در جلوی خود نگه دارید و پای راست خود را در حالی که کمی زانوی خود را خم کردهاید روی خط در و بالا بگذارید. اگر میخواهید میزان کشش را کمتر کنید، فاصلهٔ خود را با در افزایش دهید و برای کشش بیشتر خود را نزدیکتر کنید. به اندازهٔ 10 تا 15 بار نفس عمیق و آرام در این حالت بمانید و سپس پای خود را عوض کنید. اگر نمیتوانید مکان آرامی را برای انجام این تمرین پیدا کنید، یک کمربند یا کش یوگا به دور پای خود حلقه کنید و حرکات را انجام دهید.
کشش ساق پا در حالت ایستاده
سفت شدن پشت ساق پا میتواند منجر به حرکت داخلی زانو و بروز درد شود. روی یک لبه بالاتر از سطح زمین یا استپ بایستید و پای چپ خود را بر روی زمین قرار دهید، پاشنهٔ پای راست خود را روی استپ قرار دهید. اجازه دهید پاشنه راست تا زیر استپ یا لبه پایین آورده شود و خود را در این حالت 30 ثانیه نگه دارید، سپس پای خود را عوض کنید. شما همچنین میتوانید هر دو پا را روی لبه یا استپ یا دستگاه مخصوص قرار دهید و هر دو پاشنه را همزمان به سمت پایین بیاورید؛ در صورتی که با هر دو پا این حرکت را انجام میدهید، با قرار دادن دستهای خود روی یک حفاظ، تعادل بدن را نگه دارید.